StoryEditor
palestinska ljutica u belgiji

Nitko nije očekivao ovu zmiju u Europi: Za nju još nema lijeka

Piše desk  /  09.04.2022., 07:48h
"Radnici koji su je vidjeli bili su prestrašeni, no ulovili smo je prije nego je ikoga ugrozila. Naime, ta vrsta zmije se u samoobrani može ponašati veoma agresivno"

Nitko zaista nije očekivao da će u Belgiji pronaći zmiju koja inače živi na drugom kraju Europe, ali dogodilo se upravo to. Kad su zaposlenici Oudsbergen Nature Aid Centre dobili dojavu kako u flamanskom dijelu regije Limburg postoji jedna sumnjiva zmija, mislili su da je riječ samo o tome da su u strahu velike oči, piše Brussels Times.

No, onda su dobili sliku koju su snimili uplašeni radnici i shvatili da je riječ o Palestinskoj ljutici, iznimno opasnoj i otrovnoj zmiji. Za njen otrov još uvijek nema lijeka, a kako je na nepoznatom terenu i ugrožena, postala je iznimno opasna. Puzala je među robom koja je uvezena iz Izraela pa je jasno kako je završila u Belgiji. U tu je zemlju došla kao slijepi putnik, no time nije bila nimalo zadovoljna, pa su se radnici držali podalje od nje.

Na teren je izašao specijalist za zmije, Martijn Houbrechts, koji je nosio zaštitno odijelo i rukavice, a koristio je posebnu hvataljku za zmije kako bi je ulovio i spremio u kutiju.

- Na svu sreću, sve je prošlo bez problema. Radnici koji su je vidjeli bili su prestrašeni, no ulovili smo je prije nego je ikoga ugrozila. Naime, ta vrsta zmije se u samoobrani može ponašati veoma agresivno - rekao je Houbrechts.

Zmija je preseljena u laboratorij Nature Aid Centra gdje će se koristiti u istraživanju otrova.

Dnevnik.ba

01. veljača 2023 10:39