StoryEditor
afera prisluškivanje

"NITKO NE SMIJE BITI IZNAD ZAKONA" Delegacija EU i OSCE traže žurnu istragu zbog audiosnimka Mehmedagić-Tadić

Piše Desk  /  20.09.2021., 16:08h
Prije nekoliko dana u medijima se pojavila nova afera koja uključuje audiosnimak razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić u kojem se iznose informacije koje su izazvale mnoštvo reakcija.

S tim u vezi N1 je uputio pitanje Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine. Odgovorili su kratko, odnosno kako ovo tijelo, za sada, “nije razmatralo navedeno pitanje”.

Reakciju u vezi s ovim audiosnimkom uputili smo i Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini čiji nam je glasnogovornik Ferdinand Koenig kazao kako je stav Delegacije EU u BiH da su “jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i dalje u samoj srži procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine”.

“Nositelji javnih funkcija imaju odgovornost djelovati u interesu javnosti, te se stoga trebaju pridržavati najviših standarda profesionalnosti i integriteta. Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloupotrebi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah biti istraženi od strane nadležnih tijela. Nitko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša”, istakli su iz Delegacije EU u BiH.

Komentar na ovu aferu smo dobili i od Misija OSCE-a u BiH odakle ističu da nisu u poziciji da utvrde autentičnost tog snimka. Ali, kako naglašavaju, kada snimci, koji uključuju najviše dužnosnikee izvršnih, sigurnosnih ili pravosudnih tijela, procure u javnost pod nejasnim okolnostima, oni imaju tendenciju da nanesu ozbiljnu štetu već krhkom povjerenju javnosti u pravosuđe, kao i uopće u javne institucije, u BiH.

“Naravno, nadležna tijela vlasti moraju neodložno istražiti svaki navod o nedoličnom ponašanju. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je u više navrata upozorila da postoji znatan nedostatak povjerenja javnosti u vladavinu prava u BiH, što je rezultira široko rasprostranjenim skepticizmom javnosti. Za prevazilaženje izazova s kojima se suočava bosanskohercegovačko pravosuđe potrebna je iskrena politička predanost, kao i održivi reformski napori. Članovi svih institucija i tijela vlasti moraju biti predvodnici ovih napora usmjerenih ka povećanju povjerenja javnosti i ka poboljšanju ukupne vjerodostojnosti pravosudnog sistema, tako što će se u potpunosti pridržavati najviših etičkih i profesionalnih standarda“, rekli su iz Misije OSCE-a u BiH.

Dodali su da, kao što je mnogo puta konstatirala i pokazala kroz svoje programske aktivnosti i zastupanje stavova, Misija u potpunosti pruža podršku uspostavljanju djelotvornog, odgovornog i inkluzivnog pravosudnog sektora u BiH, koji se pridržava vladavine prava i poštuje međunarodne standarde. U korist svih građana BiH, Misija ostaje predana neophodnim reformama koje idu u tom pravcu.

Podsjetimo, 17. rujna su pojedini mediji objavili snimak sa sastanka Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, i Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, a koji je navodno snimao Mehmedagić, nakon čega su se oglasili i iz OSA-e.

“Kao i mnogo puta do sada kada je u pitanju Obavještajno-sigurnosna agencija radi se o neosnovanom napadu na OSA BiH i njenog generalnog direktora Osmana Mehmedagića”, naveli su iz OSA-e.

Pozvali su sve relevantne institucije u ovom slučaju da provjere tko je snimao službeni sastanak u Tužiteljstvu BiH između osoba koje imaju pristup tajnim podacima.

“Vještačenjem snimka vrlo jednostavno se može utvrditi tko je osoba koja je nezakonito snimala sastanak koji je održan u službenim prostorijama Tužiteljstva BiH. OSA BiH i njen direktor Osman Mehmedagić nikada nisu zloupotrijebili resurse Agencije za bilo koju osobnu svrhu što će se dokazati i u ovom slučaju pokušaja diskreditacije jedne od najvažnijih državnih institucija”, istakli su.

Pozvali su i sve relevantne kako domaće tako i međunarodne institucije, a isključujući Tužiteljstvo BiH, da provjere i ustanove tko je neovlašteno snimao ovaj sastanak, a čiji domaćin je bila Gordana Tadić.

“Još jednom ističemo, OSA BiH i njen generalni direktor nisu sudjelovali u ovom očiglednom nezakonitom djelu”, poručili su iz OSA-e.

Novi snimak: Mehmedagić govori da je Avdu Avdića “nabio nogom”

Dan nakon toga snimka, pojavio se još jedan. Objavio ga je portal Avaz. U tom snimku Mehmedagić kaže, kada je sreo novinara Avdu Avdića, da ga je “nabio nogom i ganjao ga dole”.

Između ostalog, u Avazovom snimku, spominje Ranka Debevca, predsjednika Suda, Milana Tegeltiju, Asima Sarajlića, Gorana Salihovića…

U jednom trenutku Osmica priznaje da OSA prati i novinara “Avaza”, koji objavljuje tekstove o njemu.

“Ja imam službu koja analizira, ja dam njima oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao onog Aščerića (Miralem Aščić, novinar ‘Avaza’). Mi znamo kada je ovaj njega Aščerić zvao, sve mi znamo”, kaže Osmica na snimku.

Govoreći o Avdi Avdiću, Osmica je rekao:

“Ja kada sam imenovan za direktora, on me sreo na cesti i rekao ‘šta je vi paraobavještajci’. Ja ga nabio nogom i ganjao ga dole. On je onda išao u Ambasadu SAD, FUP, SIPA-u, podnio krivičnu prijavu protiv mene, pa se onda počeo ‘lizati’ sa mnom”, kaže Osmica.

Elmedin Konaković komentirao sporni audiosnimak

O ovome snimku oglasio se i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

“Prvi čovjek OSA-e u razgovoru koji je neko snimio obavještava glavnu tužiteljicu Tadić da ima saznanja da je glavna tužiteljica Dalida Burzić reketirala osobe protiv kojih je radila istragu u slučaju “Zadruga”. Vrlo slikovito to objasni.

Kaže još i da će dvadesetak tužitelja progovoriti u procesu disciplinskog postupka protiv Burzić. U tom procesu sam osobno bio predmet jer je, kako su svjedočili neki tužitelji, Burzić naložila da mi ‘nešto nađu’. Burzić na kraju nije odgovarala ni disciplinski”, istakao je Konaković.

Navodi i kako je Mehmedagić tijekom razgovora nekoliko puta pozvao glavnu tužiteljicu da “dođe kod njega i posluša audio snimke”, o različitim temama.

“Priznao je da prisluškuje razgovore tužitelja s tužiteljima, novinara, običnih ljudi. Po ovome što govori prisluškuje pola grada. I o tome sam govorio i pisao ranije. Dok govori o reketiranju od strane Dalide Burzić, obje sugovornice uglas viču ‘nemoj nam to pričati’. To je naše trenutno stanje”, ističe predsjednik Naroda i Pravde te dodaje:

“Ovo su najodgovorniji ljudi za uspostavljanje pravde i reda u društvu”.

20. rujan 2023 01:02