StoryEditor

NISTE OZBILJNA DRŽAVA Predsjednik ALDE razbio snove o približavanju BiH Europskoj uniji

Piše D  /  20.05.2019., 08:05h

Nekadašnji mirovnjak rezervni časnik nizozemske vojske sa misijom iza sebe u Bosni i Hercegovini kaže kako mu je drago da se više ne ratuje, ali kako je sad došlo vrijeme za lokalne lidere da rade svoj posao. Posla kako kaže ima i za visokog predstavnika, mnogo više iza zatvorenih vrata nego li u javnosti kako su to nekad radili pokojni Paddy Ashdown ili njegov nasljednik Schwarz-Schilling.

“Bosna i Hercegovina u ovom trenutku nije spremna biti zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Ali, ako predstavnici sa bh. strane i mi s europske budemo predano radili na ovom pitanju onda mislim da se to može desiti iduće godine ili godinu iza toga. Ja sam spreman braniti tu ideju, ako sva pitanja budu odgovorena i ako budemo imali stvarnu perspektivu da imamo funkcionalnu državu Bosnu i Hercegovinu. Moram kazati da Bosna i Hercegovina nije dokazala da može raditi kao funkcionalna moderna zemlja”, kaže van Baalen.

Ovaj iskusni europski političar koji će u narednim godinama više pažnje posvetiti upravljanju ALDE partijom i jačanju njenih članica poput Naše stranke u Bosni i Hercegovini ima i konkretne prijedloge za bh. Vlasti kako da se primaknu cilju – Europskoj uniji.

“Bosna i Hercegovina mora postati efikasna država. Imamo ovdje previše Vlada i previše sukoba između nivoa vlasti. Kao i druge zemlje morate se boriti protiv korupcije, morate se boriti protiv ilegalnih stvari poput mafijaških aktivnosti i morate u stvarnom smislu i izgraditi efikasnu državu. To je država koja bi mogla postati članica Europske unije”, kaže van Baalen i dodaje “Bosna i Hercegovina je po mom mišljenju europska zemlja i jednog dana može postati članica Unije sa zastupnicima u Europskom parlamentu itd. Ali, bi sve partije u Bosni i Hercegovini trebale raditi prema tome da imate dobru upravu što je ključno za ulazak u Europsku uniju.”

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:24