Article_Top_970x250

Ništa od "zelene koalicije" na lokalnom nivou

df-ov odgovor gs-u

Ništa od "zelene koalicije" na lokalnom nivou

svibnja 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon što smo iz medijskih napisa, što je, samo po sebi vrlo simptomatično, saznali da GS istupa iz Kluba zastupnika DF-GS u Parlamentu Federacije, možemo priopćiti samo nekoliko činjenica, poručuju danas iz Demokratske fronte.

Kako navode iz DF-a, ovoj odluci Predsjedništva Građanskog saveza nije prethodio nikakav oficijelni razgovor koalicijskih partnera, ni na nivou organa stranke niti na razini Kluba zastupnika.

''To, valjda govori o transparentnosti ovakve odluke i dovodi u sumnju iskrenost a posebno argumente koji su navedeni u medijskoj objavi.

Nećemo inzistirati, a mogli bi, na činjenici tko je u dosadašnjem periodu , od prošlih izbora pa do danas u ovoj koaliciji što za koga uradio i tko je više „povukao“.

Oni koji trebaju to znati to i znaju. S te strane, nemamo namjeru osporavati njihovu odluku jer kolege iz GS zaista promatramo kao poseban politički subjekt koji ima pravo i takve odluke donositi, te se i suočiti sa njihovim posljedicama'', priopćeno je iz DF-a danas, prenosi N1.

''Nesuvislo zato djeluju „argumenti“ koje su naveli kao razlog za ovaj potez. Izjava predsjednika SDA koja se navodi kao glavni razlog zašto napuštaju Klub, je potpuno irelevantna ne bi smjela biti nešto što je uopće relevantno za odnose unutar DF i GS, pogotovo jer u GS-u znaju da DF na lokalnom nivou ne nastupa sa SDA niti ima tu namjeru. Začuđuje tek spominjanje nekakvih "zelenih koalicija", što je mrzilački rječnik svojstven i političkim protivnicima i DF-i i GS-a.

Svaki politički subjekt ima svoju „logiku“ pa tako i SDA. I DF ima svoju logiku koja glasi: Na državnom nivou, u koaliciju ćemo ići uvijek sa onima kojima je država BiH na prvom mjestu, kojima je svaki čovjek u ovoj zemlji ravnopravan, kojima je svako radno mjesto najvažnije.

Drugo, niti jedan organ Demokratske fronte nije donio niti jednu odluku koja bi potvrdila GS-ove objede! Treće, DF sigurno neće sa SDA ići u koaliciju na lokalnim izborima. Namjera nam je bila ići u koaliciji sa SPD, SD i GS. Ali, s obzirom da se GS već izjasnio, oni očigledno ne žele biti dio takvih razgovora. Ukoliko uvide svu pogrešnost strategije koju su danas iznijeli, u DF-u su im otvorena vrata za suradnju na bazi lijevo patriotske koalicije koju bi činili DF, SD, GS i druge lijevo -patriotske organizacije i pojedinci'', naveli su iz DF-a.

Predsjedništvo Građanskog saveza (GS) donijelo je, podsjećamo, odluku o izlasku Građanskog saveza iz kluba zastupnika DF-GS i formiranju svog kluba zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovina, zbog lakšeg razumijevanja u javnosti političke pozicije GS u odnosu na vladajuću strukturu, priopćeno je iz Građanskog saveza.

Dnevnik.ba