StoryEditor
nema novca

Ništa od dogovora Vlade HNŽ-a i sindikata korisnika proračuna o povećanju osnovice

Piše fena  /  08.12.2023., 15:52h

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Koordinacija sindikata korisnika proračuna HNŽ-a održali su u petak sastanak na kojemu su nisu uspjeli dogovoriti o povećanju osnovice za plaću.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić rekao je kako im je Vlada na sastanku rekla da nema novaca.

- Vlada je rekla kako nema novca, kako su u minusu, ali da će se boriti na svaki način da isplaćuju ono što je dogovoreno i potpisano s prošlom vladom. Podsjećam, ono što je dogovoreno je minimum minimuma, to je 50 posto osnovica, koja je došla sada na nekih 50,5 posto, oni kažu da nikad neće pasti ispod 50 posto, to je tuga i jad. Znači da smo pali na najniže grane što možemo biti – kazao je Milić.

Dodao je kako se u posljednje vrijeme dosta kalkuliralo o visini plaće te je u javnost iznio podatak kako njegova plaća, kao srednjoškolskog profesora, iznosi 1.350 KM i kako je to plaća s kojom se "ne balaha", već preživljava.

- Ova Vlada nije spremna potpisati ni dogovoriti išta ubuduće, sa starom vladom smo 2018. godine potpisali povišicu tri puta po pet posto kada nije bilo nikakve krize, a današnja vlada u ovoj inflaciji i u ovom vremenu nije spremna na sebe prihvatiti obavezu ni marke povećanja – naglašava predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a.

Kazao je kako će se stav Vlade HNŽ-a prenijeti članovima sindikata i da na ovome neće ostati te da će se vjerojatni ići na prosvjed i/ili generalni štrajk.

- Ovako nešto nismo očekivali ni u najcrnjim mislima i predviđanjima, oni predviđaju da će iduća godina biti gora od ove. Po kojoj to projekciji može biti tako? Osnovne životne namirnice su poskupile 100 posto, kruh, mlijeko, šećer, zato se desetine milijuna maraka slijevaju u proračun Županije, mi tražimo neke mrvice, Vlada na to nije spremna i ovo je loša situacija – zaključio je Milić.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a Edina Čomić novinarima je rekla kako su od nekih izvora čuli da im je upitno i ovo što imaju.

- Ne razumijemo da svake godine raste proračun i da nigdje nema prostora barem za neko povećanjem. Od 2018. godine smo imali dogovor s Vladom da ide povećanje od 5 posto, uvijek smo našli neki modus, nadali smo se da će do toga doći i ovaj put ili da nam ostave barem prostor koliko im vremena treba. Razumijemo da su tek došli, da je prošlo malo vremena da pohvataju konce onoga što ih čeka, ali smo očekivali i da oni nas razume. Nismo očekivali da ćemo izaći s rečenicom: ‘Mi ćemo se boriti da vam ne smanjimo plaću‘ u trenutku kada mi tražimo povećanje – poručila je Čomić.

Ponovila je i koji su bili njihovi zahtjevi.

- Prvi je zahtjev bilo povećanje osnovice za narednu godinu, drugi je zahtjev je povećanje sredstava za isplatu tužbi, a mi smo u prosvjeti imali još dva dodatna zahtjeva, to su problem napredovanja u struci i raspisivanje natječaja za neodređeno vrijeme. Posao ministra financija je da napravi projekciju koliko to opterećuje proračun, pet posto iznosi toliko, sedam posto toliko itd. do onog našeg od 15 posto, a često bi se dogodilo da mi onda kažemo da je naš zahtjev puno i nađemo se na sredini. Ovaj ministar nije napravio nijednu projekciju jer nema prostora ni za jednu marku – izjavila je ona te rekla kako bi se u štrajku moglo naći ukupno oko pet tisuća proračunskih korisnika.

Nail Balić iz Sindikata policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) HNŽ-a je izjavio kako nisu optimistični, ali da su predsjednica Vlade HNŽ-a i ministar financija rekli da će se "ozbiljno pozabaviti isplatom pravomoćnih sudskih presuda kako bi se stalo s dubiozom kada je u pitanju zatezna kamata koja je jako velika i koja svake godine proizvede nove troškove".

- Ljudi umiru ili odlaze u mirovinu, a nisu naplatili svoja potraživanja. S prošlom vladom je bio dogovoren taj neki uknjiženi deficit od 4,5 milijuna, koji bi se trebao raspoređivati nekom dinamikom 40 posto za redovne tužbe, 40 za izvansudske nagodbe i 20 posto za teške bolesti – ustvrdio je Balić.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 12:06