StoryEditor
Tribina u beogradu

"Ništa nije isto kao 90-tih godina, Srbi više nisu bez podrške u svijetu"

Piše desk  /  12.11.2021., 17:12h
U obrani svojih interesa i prava Republika Srpska ima Ustav BiH i Dejtonski sporazum kako bi se zaustavilo potpuno razvlašćivanje RS i vratile nadležnosti, smatra organizator tribine Milimir Mučibabić, predsjednik društva "Prosvjeta" Beograd.

Situacija na globalnoj geopolitičkoj sceni se mijenja, ništa nije isto kao 90-tih godina, nema više jednopolarnog svijeta, a jačanje odnosa Srbije i Srpske s Rusijom i Kinom, pokazuje da Srbi više nisu bez podrške u svijetu - poručeno je s tribine "Srbija i Srpska u promijenjenim okolnostima", koju je organiziralo Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" Beograd, uz podršku Predstavništva Srpske u Srbiji, prenosi RTRS.

Političku bitku za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj trebale bi podržati i neke opozicijske stranke koje smatraju da kako je riječ o navodnom avanturizmu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a u stvari je u interesu Srpske i srpskog naroda, naveo je sociolog Slobodan Antonić.

- Glavni dobitak može biti uspostavljanje jedne stabilnosti i ravnoteže koja će biti mnogo veći garant mira nego što je sada. Stalno imamo neke konfliktne sukobe i ukoliko bi se neke stvari raščistile, u smislu da se vrate određena rješenja iz izvornog Daytona, što bi bilo u interesu Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, onda bi se smanjila zona konflikta koji se stalno širi i u kojem vidimo da se od 2000. godine uspostavljaju samo novi zahtjevi - rekao je Antonić.

Čvrst stav u obrani srpskih interesa Srpske i Srbije, ali i dobri odnosi s Kinom i Rusijom počinju u svijetu da se uvažavaju, smatra šef Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović. Kaže da to pokazuju i posljednji razgovori Dodika i specijalnog izaslanika američkog predsjednika Gabrijela Escobara, kao i sjednica Vijeća sigurnosti gdje je podržan mandat EUFOR-a, a OHR nije ni pomenut, niti je Christian Schmidt dobio riječ.

- Sve to ne znači da će prestati dvostruki standardi zapadne politike i sile, kao ni novi pokušaji pravnog nasilja nad BiH i Republikom Srpskom, ali znači da se to više neće moći upakirati u priče o tobožnjim reformama i demokratizaciji društva i slobodi, koja bi u suštini bila samo poslušno ispunjavanje njihovih naloga - ističe Cicović.

U obrani svojih interesa i prava Republika Srpska ima Ustav BiH i Dejtonski sporazum kako bi se zaustavilo potpuno razvlašćivanje RS i vratile nadležnosti, smatra organizator tribine Milimir Mučibabić, predsjednik društva "Prosvjeta" Beograd.

- Trenutna situacija u BiH posljedica je krize koju je izazvala međunarodna zajednica posredstvom visokih predstavnika i bošnjačko preuzimanje pravnih institucija , a sve što radi vlast u Republici Srpskoj u stvari je reakcija i odgovor na ono što se nameće - naglašava Mučibabić.

Svjedoci smo da se svijet globalno i politički mijenja, a efekte tih promjena trebalo bi da iskoristimo na najbolji način za budućnost i razvoj srpske nacije, ukazuje povjesničar Čedomir Antić. Podsjeća da je potrebno definirati novu nacionalnu i kulturnu strategiju srpskog naroda.

- Mi moramo da stavimo do znanja svim našim susjedima i velikim silama da smo mi jedno i da ćemo, ako treba, svi zajedno stradati da očuvamo jedinstvo srpskih zemalja. Meni je žao što nije bilo snage i moći i podrške da to uradimo i 1995. godine u Krajini - kaže Antić.

Sudionici tribine apelirali su na svesrpsko jedinstvo Srpske i Srbije, kao i jedinstvo političkih stranaka u Srpskoj kako bi se ojačala dejtonska prava i vratile oduzete nadležnosti.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:40