StoryEditor
predsjednik SDP BiH

Nikšić uvrijeđen jer je Varhelyi pozvao na sastanak Čovića, Dodika i Izetbegovića: "Organiziranje sastanka na principima plemenskog zbora"

Piše desk  /  29.06.2022., 22:15h

Povodom informacije da je Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi na sastanak u Bruxelles pozvao Milorada Dodika, lidera SNSD-a, Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, oglasio se predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Njegov status prenosimo u cijelosti. 

- Gospodin Varhelyi očito slijedi nacionalističku matricu svoga šefa, Viktora Orbana, koji je ostao jedino osamljeno utočište za podršku i pravdanje postupaka Dodika i njegovih sljedbenika.

Varhelyijev postupak je skandalozan i uvredljiv za državu Bosnu i Hercegovinu. Nezapamćeno je da jedan visoki dužnosnik EU zanemaruje i ignorira službene institucije jedne države. Pokušaj organiziranja sastanka na principima plemenskog zbora je uvreda i za EU i za Bosnu i Hercegovinu.

Nevjerojatno je da su članice EU države koje potiču etničke podjele i parainstitucionalno djelovanje, dok ista ta EU Bosnu i Hercegovinu kritizira zbog nedostizanja europskih standarda.

Mi kao država ne možemo ni do kandidatskog statusa, ali zato razni varhelyji valjda planiraju tri kandidature dodijeliti navodnim plemenima, kako nas on očito vidi, a ne državi Bosni i Hercegovini. Očekujem da sastanak u ovom formatu bude spriječen, a da EU pokuša i mentalno u svoje članstvo uvesti Varhelyija i družinu - napisao je Nikšić na Facebooku.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 06:24