StoryEditor
Federalni premijer

Nikšić: Uskoro zakon o Južnoj plinovodnoj interkonekciji, nadležna kompanija će biti BH Gas

Piše fena  /  30.05.2024., 15:28h

Federalni premijer Nermin Nikšić, odgovarajući na pitanja novinara danas u Sarajevu, rekao je da će zakon o Južnoj plinovodnoj interkonekciji u najskorije vrijeme biti na dnevnom redu Federalne vlade i da će predviđena nadležna kompanija biti BH Gas.

Negirajući da u Vladi ima opstrukcija od ministara Hrvatske demokratske zajednice BiH, Nikšić ističe da je procedura ovog teksta u poodmakloj fazi i podsjeća da su u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta podneseni i amandmani.

Odgovarajući i na novinarska pitanja o odnosima koaliciji na vlasti na državnom nivou, Nikšić kaže da "nisu na najboljim granama“ i da u principu, zastoji najviše nanose štetu građanima. Kompromis je bitan, dodaje on, ali i naglašava da "crvena linija" ne smije biti pređena nauštrb države i građana BiH.

Komentirajući navode da će iz Republike Srpske, na poticaj Milorada Dodika, Federaciji BiH biti predloženo mirno razdruživanje na način da Bosna i Hercegovina ne postoji više onako kako je utemeljena Dejtonskim sporazumom, Nikšić kratko poručuje da nikakvo razdruživanje ne dolazi u obzir.

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 13:51