StoryEditor

Nikšić: Uskoro će cijela BiH biti kao Mostar

Piše D  /  11.06.2019., 03:06h

Na panel-diskusiji o toj temi govorili su Edin Mušić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH (SDA), Nermin Nikšić, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH (SDP BiH), Bariša Čolak, delegat u Domu naroda PS BiH (HDZ BiH) i Hilmo Đidelija, predsjednik Gradske izborne komisije Grada Mostara, prenosi portal Starmo.ba.

"Izbori 2018 – djelimično neregularni"

Direktor projekta ‘‘Pod lupom‘‘, Dario Jovanović, u izjavi medijima podsjetio je da je na konferenciji u Mostaru prezentiran i Finalni izvještaj Koalicije "Pod lupom" o građanskom, nestranačkom posmatranju izbora, sa preporukama za unapređenje izbornog zakonodavstva. Jovanović je ukazao da su nedovršen pravni okvir, neprovođenje obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, rekordan broj izbornih nepravilnosti, izostanak sankcija, politički uticaj na izbornu administraciju, faktori koji su doveli do toga da Koalicija "Pod lupom" po prvi put izbore ocijeni djelimično neregularnim.

"Dakle, izbori 2018. godine su bili neregularni u pojedinim segmentima, posebno koji se odnose na period prije izbornog dana", rekao je Jovanović, ističući i kako je budućnost izbora u BiH krajnje neizvjesna.

Šta je prioritet – presude Ustavnog ili Evropskog suda?

Član koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić, iz Foruma građana Tuzla, inače bivši član Izborne komisije BiH, rekao je uz ostalo kako se do izbora u BiH može doći tako što će se "izborni zakon prilagoditi interesima građana, birača, a ne političkim strankama", te je istakao kako konačno treba implementirati sve odluke inostranih i domaćih sudova. "Kako bi stvorili pretpostavke za izgradnju nekakve države gdje će koliko-toliko biti vladavina prava, koja danas nedostaje", rekao je uz ostalo Šehić.

Bariša Čolak iz HDZ-a BiH je podsjetio da su stranke HNS-a BiH još u aprilu 2017 godine uputile prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je "rješavao u paketu", kako se izrazio, izbore u Gradu Mostaru, za Dom naroda, te Predsjedništvo BiH. "Ali nažalost, taj zakon nije prošao. Jeste u Domu naroda, ali nije u Predstavničkom domu", rekao je Čolak, dodajući da se do izbora može doći "vrlo lako ako ima političke volje, a ako nema onda nikako". On se založio da se prije svega provedu presude ustavnog suda u slučejvima koje su pokrenuli HDZ-ovi zvaničnici, poput predmeta Ljubić, te odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru. Rekao je kako treba provesti i odluke Evropskog suda za ljudska prava, ali su za Čolaka odluke Ustavnog suda BiH ipak "prioritet".

Federacija i BiH "postaju Mostar"?

Na skupu je bilo govora i o neodržavanju lokalnih izbora u Mostaru još od 2008. godine. Član koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić, iz Foruma građana Tuzla, rekao je uz ostalo kako se i građanima Mostara treba omogućiti da na isti način biraju, kao i drugi u BiH, biraju gradonačelnika i Gradsko vijeće, poštivajući odredbe Statuta Grada Mostara, a koje nisu osporene odlukom Ustavnog suda. "Ja ne vidim razliku između građana Mostara, Tuzle, Banja Luke i Sarajeva i ako oni mogu birati na jedan način, zašto i građani Mostara ne bi trebali isto imati?", rekao je uz ostalo Šehić.

Međutim, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH (SDA) Edin Mušić, podsjetio je na posebnost Grada Mostara, ističući kako je to puno složenije pitanje, nego što se čini na prvi pogled. "Počevši od Washingtona, preko Daytona, Mostar je uvijek imao svoju političku, specifičnu, težinu, tako j ima i danas", rekao je Mušić, naglasivši da se politička opcija kojoj on pripada zalaže za izbore u Mostaru, te da se u isto vrijeme definiraju i Staut Grada Mostara i izborna pravila.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH (SDP BiH), Nermin Nikšić izjavio je medijima uz ostalo kako je očito da za provođenje presuda inostranih i domaćih sudova nema političke volje. "Umjesto da tražimo rješenje za Mostar, izgleda da bi Federacija i država BiH mogle postati Mostar. Ustvari, da bi vrlo moguće mogli imati Vladu u ‘tehničkom mandatu’ u FBiH u naredne četiri godine, jer smo zemlja u kojoj ne postoji institut vanrednih izbora", dodao je Nikšić.
 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:53