Article_Top_970x250

Nikšić: U Sudu BiH bi trebali sjediti oni koji štite zakone ove države, dokazi nažalost govore suprotno

reakcija na odluku

Nikšić: U Sudu BiH bi trebali sjediti oni koji štite zakone ove države, dokazi nažalost govore suprotno

sij 19, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, nakon što je Sud BiH odbio žalbu SDP-a i drugih stranaka, vezanih za krađe tijekom izbora u Mostaru, nije krio ogorčenje.

On je za „Avaz“ kazao da prema informacijama koje su objavljene u pojedinim medijima, s obzirom da SDP BiH još nije službeno zaprimio Rješenje suda, Sud BiH je odbio žalbu SDP-a BiH i drugih stranaka, jer je navodno žalba zasnovana na pretpostavkama, a ne dokazima.

 

Službeni zapisnici

- Ako su ovi navodi istiniti, onda za Apelacijsko vijeće Suda BiH krađe u stotinama, pa i tisućama preferencijskih glasova, kao i verificirani slučajevi ogromnog broja glasova umanjenih za liste BH bloka i naših partnera, a uvećanih u korist Koalicije za Mostar, nažalost nisu dokaz. Iako je SIP BiH potvrdio da na svim mjestima na kojim je izvršeno ponovno brojanje točni rezultati u bitnoj mjeri odstupaju od cifara upisanih u službene zapisnike, to Sudu BiH opet nije dokaz. Na kraju, da budem do kraja ironičan, mogli su iz Suda BiH pozvati kandidata Prve mostarske partije kojem je nakon ponovnog brojanja na samo par biračkih mjesta vraćen mandat, da se uvjere da se radi o čovjeku od krvi i mesa, a ne o „indiciji“. U svakom slučaju, borba za nas nije gotova i iskoristit ćemo svako demokratsko zakonsko pravo da zaštitimo prava građana i političkih subjekata.

 

Čavao u sanduku trenutnog modela glasanja

Ova presuda, ako je konačna, nadamo se da je onda i konačni čavao u sanduku trenutnog modela glasanja, koji mora biti ukinut, a uvedene mjere elektronske kontrole i prebrojavanja glasova. Ta odluka i odgovornost je u skladu sa Izbornim zakonom BiH isključivo na SIP-u i očekujemo da ispoštuju to obećanje dato prilikom izbora aktualnog saziva SIP-a. Što se Suda BiH tiče, iako imamo indicije da u ovom sudu treba da sjede oni koji štite demokratski poredak i zakone ove države, dokazi nažalost govore sasvim suprotno – rekao je Nikšić.

Dnevnik.ba