StoryEditor
sastanak "osmorke"

Nikšić: "Trojka" više ne smatra ZNG partnerom. Previše sam vjerovao ljudima na riječ

Piše desk  /  31.01.2023., 18:05h

Danas je u Sarajevu održan sastanak lidera stranaka Osmorke nakon duboke krize koja se uvukla u njihove redove poslije glasanja za izbor izaslanika u Domu naroda BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas je jasno kazao da stranka "Za nove generacije" više neće biti partner Trojke ni na jednom nivou vlasti. Također je govorio i o uspostavi vlasti na federalnom nivou, ali i u kantonima, prenosi Klix.

"Poznato je da su naše kolege kao dio Osmorke istupili iz grupacije kada je u pitanju državna vlast. Kada je u pitanju FBiH Osmorka, pa i tu imamo neke koje nemaju zastupnike. Danas smo usuglasili, i to je naš konačan sav, kada je u pitanju ZNG, Trojka je više ne smatra partnerom i više ne mogu biti s nama u kombinaciji, ni u kantonu, ni na FBiH ni na državnom nivou. Oni imaju svoj poseban odnos s NES-om, ali za nas nisu više partneri", rekao je.

Nikšić je kazao da će se u narednim danima, do ponedjeljka, pokušati osigurati potpisi zastupnika ove grupacije stranaka kako bi "demonstrirali većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

"U period pred nama pokušat ćemo do ponedjeljka osigurati potpise naših zastupnika koji bi demonstrirali većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH što bi prezentirali OHR-u i međunarodnim partnerima i da sjednemo i donesemo odluku", kazao je Nikšić.

Dodao je i da će razmotriti i da li da podrže rukovodstvo FBiH gdje je i član SDA (kandidat za potpredsjednika FBiH Refik Lendo) ili ne .

"Mišljenja su podijeljena da li podržati SDA kandidata ili ne podržati. O tome razgovaramo s partnerima iz međunarodne zajednice. Mi smo prilično poodmakli i okončali pitanje programske vlasti na nivou FBiH. Informirao sam kolege kako sam ja, u funkciji predsjednika SDP-a, praktično dopustio kantonalnim organizacijama SDP-a da na nivou kantona razgovaraju sa svim partnerima i svim partijama o uspostavi vlasti. To ne implicira da smo se dogovorili s nekim, do sada smo držali blokadu čekajući proces na federalnom i državnom nivou. Sada smo otvorili i tu priču, da mogu razgovarati sa svima. Konačnu odluku donose organi SDP-a, o tome gdje i s kim ući u koaliciju", dodao je.

On je kazao kako je očekivao od NES-a, SBiH da će dati podršku kandidatu SDP-a na državnom nivou nakon izlaska iz vladajuće koalicije.

On je kazao da ako SDA napravi vladu, oni će vjerojatno imati svog kandidata za premijera.

"Da li sam siguran da ću biti premijer? Nakon svih ovih događaja, čovjek više ništa ne može biti siguran. Zato idemo u prikupljanje potpisa, mislim da imamo 59-60 glasova, pa ćemo vidjeti", kazao je.

Lider SDP-a je kazao da je napravio grešku jer je previše vjerovao ljudima na riječ umjesto da su potpisali sporazum i obvezali se.

Nikšić je na pitanje novinara da li se sastao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem inzistirao od novinara da kaže tko je to rekao i tako izbjegao odgovoriti na određena pitanja, pa čak i kazao da neki "provociraju".

Stranka za BiH i NES će, čini se, ostati za sada uz Trojku, ali nije poznato pod kojim uvjetima s obzirom da je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, poručio da se neće odreći svojih partnera u ZNG.

Dnevnik.ba

16. veljača 2024 02:59