StoryEditor

Nikšić: Svoj odlazak u "bošnjački blok" DF je pokušao nevješto kamuflirati

Piše D  /  05.04.2019., 06:04h

Danas potpisani koalicijski sporazum između DF-a i SDA za "Avaz" je komentirao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

- Nažalost potvrdilo se ono što smo svi znali, a što su iz DF pokušali nevješto kamuflirati. Bilo je očito kako je DF donio odluku da uđe u bošnjački blok sa SDA, iako su u DF uporno tvrdili kako su donijeli odluku o otvaranju razgovara sa svim političkim strankama. Danas je jasno da nije ni bilo razgovora, ili bar ja ne znam za tako nešto, s bilo kojom drugom strankom osim sa SDA za koju smo znali da će prihvatiti sve principe - kaže Nikšić.

On ističe, da SDA očajnički treba bilo koga na koga će prebaciti odgovornost za nefunkcioniranje vlasti.

- Nadam se da će gospodin Izetbegović kao predstavnik bošnjačke reprezentacije uspjeti dogovoriti implementaciju potpisanih principa sa SNSD i HDZ - ističe Nikšić.

On dodaje da ovo ni u kom slučaju nije kraj BH bloka.

- Niti bi to bilo da je izašla neka druga stranka od nas tri koje smo inicirale formiranje BH. bloka. Odlaskom DF jasno je da smo mi u SDP i NS ostali bez partnera na kojeg smo očito više mi računali nego oni sami, te da je njihov interes za BH blok završio kada smo odbili mogućnost ulaska u vlast prije svega sa SDA, ali i sa SNSD i HDZ. Svojom autonomnom odlukom o ulasku u vlast DF je trasirao put izlaska, a današnjim potpisivanjem je definitivno napustio BH blok. To je njihova odluka koju moram poštivati i nemam je pravo ni na koji način osporavati - zaključio je Nikšić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:40