StoryEditor
lider SDP-a BiH

Nikšić slavi Britance zbog sankcija Dodiku, šuti o sankcijama Amerike Asimu Sarajliću

Piše DESK  /  12.04.2022., 13:11h
Naglasio je da reakcija na "sinkronizirano rušenje države mora biti brza, odlučna i opsežna"

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić izjavio je da su sankcije koje je Velika Britanija izrekla lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović "bitan korak ka zaštiti stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana".

Ističe da je zahvalan "prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli".

Smatra da je krajnje vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Europska unija, ali i da visoki predstavnik ispuni svoju obvezu preuzetu Daytonskim sporazumom, prenosi Oslobođenje.

Navodi da se svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, "podržava pozicija separatista".

- Izostanak sankcija znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države. Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa drugo nego najava ukrajinskog scenarija - kazao je Nikšić.

Naglasio je da reakcija na "sinkronizirano rušenje države mora biti brza, odlučna i opsežna".

- Reakcija mora doći odmah. Europa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i ugroziti mir u Bosni i Hercegovini. Rješenje je jasno: sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU. SAD i Velika Britanija su primjer koji treba slijediti. Na potezu je već odavno EU i visoki predstavnik. Nadam se da će potez povući prije nego što bude kasno - zaključio je lider SDP-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:17