StoryEditor

Nikšić: SIP pokušava podijeliti BiH na tri dijela, nećemo mirno gledati kako "razvaljuju zemlju“

Piše D  /  14.11.2018., 08:11h

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, zadovoljan je dinamikom formiranja vlasti na nivou pet većinski bošnjačkih kantona, a u intervjuu za “Dnevni avaz” ističe kako je ključno da se napravi čvrst dogovor o tome što nove vlasti misle raditi i u kojim rokovima. 

- Krajnje je vrijeme da se vlast oformi na jasnim programskim načelima i da se prije uspostave vlada usvoje ključni zakoni, koji će biti alat toj novoj vlasti da zaista mijenja stanje u BiH nabolje. Taj koncept će, siguran sam, morati podržati i svi drugi koji s ovim blokom budu htjeli razgovarati - kaže na početku našeg razgovora lider SDP-a.

 

Kako odgovarate na optužbe iz SDA da nastojanja da se bez te stranke formiraju većine u skupštinama kantona, navodno, imaju za cilj samo ovladavanje proračunima?

- Niko ne brani SDA da formira vlast na nivou kantona ako to može. No, očito je da ova stranka može računati samo na podršku HDZ-a i da im to nije dovoljno. Ali, to je njihov problem. Ta priča o navodnoj borbi za proračune najbolje oslikava političku filozofiju ove stranke, koja misli da je ona vlasnik svega u BiH, pa tako i proračuna, koji se, eto, sad, kao, otimaju od njih.

Upravo takvo razmišljanje SDA možda i jeste jedan od najvećih razloga zašto s njima niko ne želi ulaziti u koalicije. Proračun je vlasništvo svih građana, a ne bilo koje vlade, a naročito ne bilo koje stranke. Mi želimo mijenjati loše stanje u BiH, a oni vide samo proračun i novac i još ga tretiraju kao svoje vlasništvo. To je novac građana i mora biti u funkciji poboljšavanja života tih građana.

 

Lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović dogovorili su koaliciju te čekaju trećeg partnera na državnom nivou. Hoće li to biti blok (SDP, SBB, DF, Naša stranka, PDA, Nezavisni blok, A-SDA i Narod i pravda)?

- Vidjet ćemo još da li su i što dogovorile ove dvije stranke. Podsjećam, slično su započeli i 2014. godine pa je, onda, SNSD ostao izvan vlasti na nivou BiH. Tako da je rano još govoriti o tome je li to zaista čvrst dogovor, a pogotovo je rano govoriti ko bi mogli biti partneri s ove dvije stranke.

Očekujem, prije svega, da SDA, kao relativni izborni pobjednik, pokuša formirati vlast s ovim svojim vječitim i prirodnim partnerima iz HDZ-a, a ovog puta uz podršku SNSD-a. Ako to ne uspiju, onda ćemo vidjeti kakvu će odluku donijeti SDP.

Za sada je naš fokus da građanski blok koji gradimo s Našom strankom i DF-om, zaista postane čvrst politički savez, koji će zajedno sudjelovati u svim budućim razgovorima kao jedinstven politički blok. Jedno je sigurno, mi u SDP-u nikad nećemo pristati na to neko etničko formiranje vlasti, kako su to najavili Dodik i Čović. U takve aranžmane nećemo ulaziti, mi se protiv takve politike borimo. Ne postoje reprezentacije Bošnjaka, Srba i Hrvata, kako oni kažu. Postoji samo reprezentacija Bosne i Hercegovine, svih njenih građana Bosanaca i Hercegovaca.

 

Je li uopće realno očekivati da se ubrzo formira vlast na državnom nivou?

- Mislim da nije. To će i formalno i politički diktirati razvoj situacije na nivou FBiH. Formalno, ne može se izabrati Dom naroda Parlamenta BiH dok se ne izabere Dom naroda Parlamenta FBiH, iako, formalnopravno gledano, državni Dom naroda nema utjecaja na izbor Vijeća ministara. Tu smo suočeni s opasnim nastojanjem SIP-a BiH da se kršenjem Ustava FBiH država faktički podijeli na tri dijela. To je neprihvatljivo i teško je reći u kom će pravcu to ići.

Znam da mi u SDP-u, a vjerujem i brojni drugi, nećemo mirno gledati kako razvaljuju zemlju, još i gore nego što su je razvalili u Daytonu. Ako neko misli da će to tako moći, vara se. Politički gledano, teško da će bilo ko iz FBiH ulaziti u aranžmane na nivou BiH prije nego što se dogovori vlast u FBiH. Ponavljam, očekujem od ovih koji su proglasili pobjedu, da ponude koncept i pokušaju formirati vlast. Mi ćemo u SDP-u uraditi sve da uspostavimo što funkcionalniji građanski blok, koji će biti spreman preuzeti odgovornost. 

 

Kako komentirate informacije da su se u spašavanje SDA i Bakira Izetbegovića na vlasti uključili turski i srbijanski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić?

- Iskreno, ako Bakir Izetbegović smatra da mu turski i srbijanski predsjednici mogu i trebaju priskočiti u pomoć kako bi njega i SDA održali na vlasti, to, onda, samo pokazuje kratkovidnost takve politike i ponovno stavljanje BiH u neke podaničke položaje. U tom slučaju, trebalo bi se postaviti i pitanje zašto bi neko na taj način pomagao SDA i njihovom predsjedniku, što mogu očekivati zauzvrat i koji su to interesi u pitanju?

Mislim da je davno prošlo vrijeme kad se o sudbini Bosne i Hercegovine i našoj budućnosti odlučivalo u centrima moći koji su izvan BiH. I na tom pitanju se vidi razlika između politike koju zagovara SDA i mi u SDP-u. Za razliku od podaničkih politika i inferiornog odnosa koji iskazuje SDA, SDP će poštivati naše međunarodne prijatelje, uvažavati njihove stavove, ali nikome nećemo dopustiti da se miješa u naše unutarnje odnose, a pogotovo da utječe na imenovanje vlade i formiranje parlamentarnih većina.

 

Koliko je moguća suradnja SDP-a s HDZ-om i na državnom i na federalnom nivou?

- Mi u SDP-u nemamo nikakvog razloga da odustanemo od onoga što smo govorili u kampanji, da ćemo pokušati napraviti vlast bez nacionalnih stranaka gdje god je moguće, te da je osnov za sudjelovanje SDP-a u vlasti na bilo kojem nivou jasan program koji će buduća vlada implementirati.

Dakle, naš stav ostaje potpuno jasan. SDP ne želi ulaziti u bilo kakve matematičke koalicije s bilo kim, a pogotovo ne u neke etnomatematičke kombinacije. Također, ako HDZ misli, kako su više puta ponovili, da se mora usvojiti Izborni zakon koji će uvesti dodatne diskriminacije, onda ćemo mi u SDP-u biti najveći protivnici takve politike, kao što smo to bili i do sada.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:43