StoryEditor
Premijer Fbih

Nikšić s predstavnicima MMF-a: "Radi se na povećanju minimalne plaće te na smanjenju doprinosa na plaće"

Piše fena  /  19.09.2023., 15:03h

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu primio u nastupni posjet rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andreasa Tudyku.

Nikšić je upoznao rezidentnog predstavnika s aktivnostima koje Vlada Federacije BiH poduzima u pravcu provođenja reformi i donošenja seta novih fiskalnih zakona.

- Vlada Federacije finalizira zakonska rješenja iz oblasti fiskalne reforme koja podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće i povećanje minimalne plaće. Planiramo, također, ući u proces nove fiskalizacije. Mi smo se opredijelili da putem ove reforme poboljšamo i zaštitimo prava radnika, te zaustavimo odlazak građana iz zemlje. Želimo stvarati pretpostavke da bi i oni koji su otišli mogli da se vrate - istakao je Nikšić.

Tudyka je potvrdio opredijeljenost za nastavak podrške MMF-a javnim investicijama i reformama u Federaciji BiH. Prenio je federalnom premijeru koje su glavne preporuke iz izvještaja MMF-a proisteklog nakon što su nedavno zaključene tzv. konsultacije prema članu IV sa našom zemljom.

- Kada je u pitanju financijska oblast, preporuke se odnose na zakone o borbi protiv korupcije, sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, te uspostavu fonda za financijsku stabilnost, kao i registra bankovnih računa za fizička lica. U fiskalnom sektoru one se tiču unapređenja odgovornosti i transparentnosti u javnim poduzećima, te poboljšanja okvira javnih nabavki, dok se u strukturalnim oblastima naše preporuke odnose na digitalizaciju i prelazak na zelenu energiju - kazao je Tudyka.

Na sastanku je najavljen i skori posjet osoblja MMF-a iz Washingtona našoj zemlji, što će također biti prilika za razgovore o prioritetnim reformskim aktivnostima, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:36