Article_Top_970x250

Nikšić raspustio Županijski odbor SDP-a u Tuzli zbog pregovora s SDA

IMENOVAO POVJERENSTVO

Nikšić raspustio Županijski odbor SDP-a u Tuzli zbog pregovora s SDA

srp 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Kao koordinator za rad povjerenstva za TŽ i SDP BiH imenovan je Denis Bećirović

Na osnovi ovlasti koje mu pruža Statut Socijaldemokratske partije BiH, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić donio je odluku o raspuštanju organa Županijske organizacije SDP Tuzlanske županije i uvođenja Povjerenstva u tamošnju organizaciju, navodi se u priopćenju za javnost SDP BiH.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, Županijski odbor SDP BiH TŽ na svojoj sjednici od prvog srpnja 2019. godine donio je zaključak da su "u skladu sa svojim kapacitetom započeli razgovore oko uspostave vlasti na TŽ s partnerima", te da će učiniti sve kako bi se vlada u TŽ uspostavila u što kraćem vremenskom periodu.

- Odmah nakon toga imali smo priliku vidjeti kako su započeli razgovori sa SDA, čime su nedvosmisleno prekršene odluke i zaključci Glavnog odbora SDP BiH potvrđeni usvajanjem izvještaja o radu tog organa SDP BiH od strane delegata Kongresa. Usprkos svim jasnim činjenicama nisam želio žuriti s bilo kakvim sankcijama očekujući da će ljudi u rukovodstvu ŽO shvatiti težinu odluke koju su donijeli, te da će odustati od njene realizacije. Umjesto toga, svjedoci smo da se povećava medijski pritisak, da se produbljuje jaz unutar organizacije i narušava jedinstvo na način da se međusobno sukobljavaju organizacije, da se vrši pritisak na pojedine zastupnice i zastupnike kako bi ih se privolilo da promijene svoju odluku.

Smatram kako su ŽO i njegovo rukovodstvo donošenjem zaključaka oko formiranja vlasti u TŽ, a posebno otvaranjem pregovora s SDA, potpuno svjesno i grubo prekršili odluke i zaključke Glavnog odbora SDP BiH donesene na 17. sjednici GO SDP BiH održanoj 9. veljače 2019. godine, te na 18. sjednici održanoj 19. ožujka, koje je prihvatajući izvještaj o njegovom radu potvrdio i 7. redovni Kongres, kao najviši organ Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Članovi rukovodstva organizacije su svjesni kako je Statutom SDP BiH propisano da Glavni odbor SDP BiH jedini ima nadležnost donositi odluku o uspostavljanju koalicija s drugim strankama, zbog čega su zaključci ŽO SDP TŽ izvan njihove nadležnosti, pa samim tim i ne mogu proizvesti bilo kakvo djelovanje prema vani, ali ni unutra, prema članicama i članovima organizacija iz TŽ koji ih ne budu poštovali.

Statutom SDP BiH, pored ostalog, propisano je da Predsjednik u hitnim slučajevima može donijeti odluke iz domena predstavljanja i zastupanja SDP BiH koje se temelje na odlukama i stavovima organa SDP BiH. Imajući u vidu da sam trenutno jedini organ na razini SDP BiH u punoj funkciji, s jasno utvrđenim pravima i obvezama, svjestan činjenice da ovakvim djelovanjem rukovodstvo ŽO, koje se ponaša kao autonomni potpuno otuđeni dio organizacije i na taj način nanosi sve veću političku štetu po SDP BiH,  svjesno krši odluke viših organa, narušava jedinstvo djelovanja u organizacijama i između pojedinih organizacija, iskoristio sam svoje ovlasti i donio odluku o raspuštanju organa ŽO SDP ŽK. 

Dužan sam donijeti i mjere koje će osigurati nesmetano funkcioniranje organizacije. Zato sam donio odluku o imenovanju povjerenstva i s jasno definiranim zadacima utvrđenim u dispozitivu ove odluke. 

Kao koordinator za rad povjerenstva za TŽ i SDP BiH imenovan je Denis Bećirović, što bi trebalo osigurati potpunu koordinaciju, pomoć i suradnju na ostvarivanju postavljenih zadataka. Smatram da bi nastavak ovakvog djelovanja ŽO samo još više dodatno zbunjivao javnost, naše članove, simpatizere i glasače, što bi nanosilo političku štetu SDP-u, zbog čega sam donio odluke kao u dispozitivu koja stupa na snagu danom donošenja“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića. 

Dnevnik.ba