StoryEditor

Nikšić: Prvi koji brani SDA je DF

Piše D  /  29.10.2020., 11:10h

"Svojim odnosom prema međunarodnim obvezama sami pokazuju da zaslužuje određeno tutorstvo, ali to ne znači da ne postoje institucije BiH. One su jedine nadležne za rješavanje problema koje imamo", kazao je na početku Nikšić.

Pojasnio je zašto je rekao da određene poruke iz Rusije nisu dobronamjerne.

"Rekao sam da poruke nisu dobronamjerne, ako je od jedne velesile kakva je Rusija i ranije su govorili da su protiv puta BiH ka EU i NATO. I onda odjednom dođe izjava koja kaže da dijele mišljenje sa susjedima kada je u pitanju evropska perspektiva? Ukoliko je Rusija protiv NATO-a, a Hrvatska je članica NATO-a, kako je moguće to? Onda je moguće da se nešto iza kulisa dešava", kazao je i dodao:

"Kada je praksa da u Hrvatsku i Srbiju idu lideri etno-nacionalnih stranaka onda se šalje poruka da u BiH ne funkcioniraju institucije, nego tri poglavice sa svojim plemenima. Mi nikada nećemo pristati na taj odnos i devalvaciju institucija BiH. Uvijek ćemo se boriti da se odluke kada je u pitanju BiH donose unutar BiH".

Nikšić kaže da se sa izborima primakla i zapaljiva retorika na političkoj sceni.

"Nikakva tajna nije da čim su se primakli izbori imamo zapaljivu retoriku te da će tražiti disolucija BiH, a kao predstavnici bošnjačkog naroda im to neće dozvoliti. Vrlo je jasno da se oko ničega ne mogu dogovoriti osim stvaranja novih tenzija".

"Plaše jedni druge sa retorikom, a niko se ne bavi stvarnim problemima u životima građana".

Nikšić je upozorio i da će se 1. studenog lokalne zajednice suočiti sa novim pravnim problemom.

"SIP je donio odluku o prolongiranju izbora. Tada su nam epidemiolozi govorili da se ne odgađaju izbori, jer su govorili kako će se virus ponašati u listopadu. Imamo i pravni problem o odluci iz 2016. kojima ističe mandat gradonačelnicima? Dakle mjesec i pol dana će lokalne zajednice biti bez vlasti?".

Kazao je da će se oko političkih pitanja dogovarati i da će zajednički se odlučivati, ali:

"Ja bih volio da DF barem jednom se suprotstavi nekoj odluci SDA. Čim SDP nešto prigovori SDA, prvi koji brani SDA je DF. Ali oni nas ne zanimaju, izabrali su taj put, ne bavimo se njima. Neka DF vodi ko god hoće, Bakir Izetbegović ili ko već, nama je svejedno".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:23