StoryEditor
bježe od dogovora

Nikšić potvrdio da se SDP povlači iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona: Kriza je dostigla eskalaciju

Piše Desk  /  16.12.2021., 14:56h
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je danas potvrdio da ova stranka neće sudjelovati u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i ustavnim promjenama, sve dok se ne deblokira državna vlast i povuku zaključci NSRS-a.

To je izjavio tijekom sjednice Predsjedništva SDP-a. Smatra da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske plod međunarodnog pritiska, jer je ranije najavljivano da će se odmah donijeti zakoni o prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast. Međutim, poručio je da je i to neprihvatljivo, prenosi Klix.ba.

"Sada nisu doneseni zakoni, već zaključci koji će rezultirati zakonima i to je otvoreni udar na Bosnu i Hercegovinu. To je očito podrivanje institucija Bosne i Hercegovine te su to prvi koraci secesionističkog procesa. Neozbiljno je zabadanje glave u pijesak i praviti se kao da se ništa nije dogodilo", kazao je Nikšić.

Pozvao je međunarodne institucije da i one daju doprinos u deblokadi državne vlasti i onemogućavanju prijenosa nadležnosti.

"Smatramo da ne postoje uvjeti za razgovor o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine. Naravno da će SDP sudjelovati u svim aktivnostima u insituticijama koji će imati za temu ukidanje neustavnih odluka NSRS i deblokadu institucija Bosne i Hercegovine. Tu ne zamrzavamo svoj status i dat ćemo svoj doprinos. Razgovor nema alternativu. Pažnja domaćih i međunarodnih aktera mora biti usmjerena na deblokadu državnih institucija i ukidanje zaključaka NSRS", naglasio je.

Prema njegovim riječima, ova kriza je dostigla eskalaciju i ne vodi u dobrom pravcu.

Najavio je i da će SDP formirati svoj pravni tim koji će se pozabaviti ovim problemima. Također je pozvao pravosuđe da reagira.

"Za nas je vrlo važno da inzistiramo na pravnom odgovoru i intervencijama pravosudnih organa. Očekujemo njihovu reakciju. I SDP će formirati pravni tim koji će formulirati precizan odgovor. Jako je važno da rad pravosuđa bude oslobođen političkog pritiska i utjecaja. Mora se beskompromisno ući u borbu protiv kriminala. Taj obračun će sigurno pokrenuti druge procese u Bosni i Hercegovini", ocijenio je predsjednik SDP-a.

Kako je izjavio, ovo nije udar SDP-a na predstavnike međunarodne zajednice.

"Zahvalni smo na onom što su uradili, a svakako očekujemo veći angažman međunarodne zajednice, posebno visokog predstavnika na rješavanju ove krize", dodaje.

Ukazao je da je na sjednici Predsjedništva SDP-a dogovoreno da stalno zasjedaju zbog teških okolnosti.

Odgovorio je na pitanje da li je moguće da se u Bosni i Hercegovini sljedeće godine ne održe Opći izbori.

"Smatram da Bosna i Hercegovine ne smije biti u situaciji da bude bez izbora. Naravno je da je moguće da neko izbore bojkotira. To nije nepoznata situacija u svijetu", naveo je.

Nikšić je poručio da mu je, kako je rekao, drago da je odgođena sesija razgovora posredovanjem međunarodnih službenika.

Podsjećamo, i većina drugih bošnjačkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine je najavila da će se povući iz pregovora o promjenama Izbornog zakona i ustavnim promjenama, dok se ne deblokira državna vlast i ne ukinu zaključci NSRS.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:00