StoryEditor
potpisao legitimno predstavljanje

Nikšić o sporazumu iz 2013.: Znate na što to meni sliči, kao kad je Mujo igr‘o poker..."

Piše desk  /  03.02.2022., 07:51h
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u Pressingu na N1 je govorio o Izbornom zakonu te izrazio žaljenje što "uglednici" poput Ive Komšića više nisu dio SDP-a BiH.

Voditelj Zukić ga je sugestivno upitao kako komentira to što se Čović navodno zalaže za interese Srba, a Dodik bori za Hrvate.

- Ne vjerujem da to rade, u županijama s hrvatskom većinom, gdje je HDZ na vlasti, Srbi nisu bili konstitutivan narod. Ovdje govorimo o tome da su se našli na nekim kriminalnim radnjama, da su prepoznali da je vrlo tanka linija da odgovaraju i da dok su na vlasti da održavaju status quo.

Kako bi SDP riješio “hrvatsko pitanje”, upitao je Zukić.

- HDZ ne crpi moć iz toga hoće li netko njihov biti član Predsjedništva BiH, oni moć crpe prije svega iz federalnog Doma naroda.

Kažu da je uspjeh pregovora u Neumu da su domove naroda stavili u istu ravan s izborom članova Predsjedništva?

- Super, i što su dogovorili? Ja sam stalno na sastancima s Palmerom i Eichhorst govorio da je za nas najvažnije pitanje Dom naroda. Sve blokade dolaze iz Doma naroda.

Koje je pravo rješenje za izbor članova državnog Predsjedništva?

- Što se tiče SDP-a, nama je potpuno svejedno koji će biti od modela – posredni, neposredni ili elektorski izbor, ali u cijeloj državi. Ne može biti asimetrično rješenje u RS-U i FBiH, onda to nije jedna država.

Kada je riječ o dokumentu iz 2013. koji su potpisale stranke, a koji je spomenut nakon Neuma, Nikšić je kazao:

“Znate na što to meni sliči, kao kad je Mujo igr'o poker. Naši džentlmeni u Neumu su povjerovali gospodinu Čoviću na riječ bez da su pogledali dokument. Potpisalo je 7 partija i predstavnici izvršne vlasti i u tom dokumentu je nekoliko vrlo bitnih stvari. U tom dokumentu u članu 5. otprilike stoji da će se, u skladu s međunarodnim standardima, izmjenama izbornog zakona pobrinuti da se zadovolje legitimne brige konstitutivnih naroda. Ima li to veze s legitimnim predstavljanjem? Da bi to bilo jasno morate pogledati što piše u članovima prije. Da se članovi Predsjedništva biraju u dvije izborne jedinice, čak su razrađeni i modeli koji bi trebali regulirati izmjene izbornog zakona. Ako nekome treba alibi zašto treba popustiti Čoviću, neka ga ne traži u SDP-u“.

Je li vam žao što su ugledni članovi SDP-a Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović… izbačeni iz vaše stranke?

- Žao mi je svakog čovjek koji više nije dio priče SDP-a. Većina ljudi je sama izabrala svoj put. Je li moguće da netko sjedi u rukovodstvu stranke, a pravi novi politički projekt.

Hoćete li inicirati da se poništi odluka u vezi s njihovim izbacivanjem?

- To je nemoguće, svatko od njih ima pravo da ponovo traži svoje članstvo. To pravo im nitko ne može osporiti. Ali mi ne možemo retroaktivno poništavati odluku Glavnog odbora.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:07