StoryEditor
predsjednik sdp-a

Nikšić: "Nisam sudjelovao u prijedlozima kandidata za veleposlanike, to je Bećirovićeva nadležnost "

Piše desk  /  24.01.2023., 13:26h

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić oglasio se na društvenim mrežama nakon što se u medijima pojavila informacija da će član Predsjedništva BiH Denis Bećirovića predložiti za veleposlanika Zlatku Lagumdžiju.

- Od sinoć sam zatrpan porukama i pozivima medija, građana, a posebno članica i članova SDP-a BiH. Razlog je objavljeni spisak kandidata za veleposlaničke pozicije koje je u proceduru uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr Denis Bečirović. Interesantno je kako nisam vidio podatke o prijedlozima druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nisam u prilici svima odgovoriti, a dužan sam dati određena objašnjenja. Tim prije što sam dobio niz poruka, upita među kojima se mogu jasno razaznati oni koji su dobronamjerni, od onih koji to nisu. Ove posljednje ću razočarati jer ni na koji način ne želim dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog naroda dr. Bećirovića na predlaganje i imenovanje ambasadora. Naime isključivu nadležnost za imenovanje državnih veleposlanika ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine - navodi Nikšić.

Nije bilo hitnog sastanka

Kaže da dok piše ovaj status vidi da su pojedini mediji objavili informaciju o navodnom hitnom sastanku rukovodstva SDP-a tim povodom.

- Nikakvog hitnog sastanka nije bilo, već ranije planirana i zakazana sjednica Kolegija oko potvrđivanja kandidata za potpredsjednika Federacije. Naravno da sam članovima kolegija odgovorio na pitanja koja su tema i ovog statusa. Naša zemlja prolazi kroz jako turbulentan period i dosadašnja diplomatska mreža je pokazala kako nije u stanju odgovoriti potrebama i međunarodnim interesima Bosne i Hercegovine. Želim vjerovati, a poznavajući Denisa mislim da se rukovodio željom da učini najbolje za državu Bosnu i Hercegovinu i da diplomatsku mrežu podigne na viši nivo. Kao i uvijek u svakoj kadrovskoj križaljci ima onih koji su više ili manje zadovoljni rješenjima - piše Nikšić.

Svatko ima svoj sud

Pojašnjava da on, kao i većina građana, ima svoj sud o prijedlozima, ali želi naglasiti da je to nadležnost Predsjedništva.

- Da budem potpuno jasan kao predsjednik SDP-a nisam sudjelovao u konzultacijama niti prijedlozima kandidata za veleposlanike. Na kraju želim jasno podvući da je jako važno da držimo fokus na konačnom cilju, stabilnoj Bosni i Hercegovini, članici EU i NATO-a, državi koja se mora izvući iz kolotečine, iz blata svađa i podjela kako bismo zajedno i samo tako ostvarili ovaj cilj.

Dnevnik.ba

27. veljača 2024 21:53