Article_Top_970x250

Nikšić: Nikad nije bilo dvojbe oko ulaska u koaliciju s SDA

PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: Nikad nije bilo dvojbe oko ulaska u koaliciju s SDA

velj 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Odluka koju je donio BH blok (odlazak u opoziciju, op.a.) nije bila nimalo lagana. Jako smo puno argumenata uzeli i najveći kamen spoticanja da donesemo odluku da smo opozicija je bila situacija u Tuzlanskom kantonu

Gost Nikoline Veljović u ovotjednom izdanju Kopče bio je Nermin Nikšić. Neposredno nakon maratonske sjednice SDP-a koja je trajala šest sati, Nermin Nikšić je na TV1 otkrio o čemu je razgovarao sa stranačkim kolegama. Međutim, iako su mediji sjednicu okarakterizirali kao jedno od prijelomnih, zahvaljujući podijeljenim stavovima unutar SDP-a o odluci "Bh. Bloka" da zauzme ulogu opozicije u vlasti, Nikšić smatra da je ovo bila jedna ‘sasvim redovna sjednica’.

Pogledajte cijeli snimak emisije Kopča:

Nikšić negira da je SDP podijeljen po pitanju koaliranja sa SDA.

- Ma nije podijeljena [odluka]. Nije nikad ni bilo dvojbe hoćemo li ući u koaliciju sa SDA – dakle, nećemo. Rekli smo vrlo jasno i precizno. SDP pojedinačno, kao politička stranka, sami sa rezultatom koji smo ostvarili sigurno nećemo sudjelovati u vlasti na bilo kojem nivou, samo sa SDA ili samo s HDZ-om, izjavio je Nikšić.

Kako navodi, postoji mogućnost da se otvore razgovori sa etnonacionalnim strankama, ali tek ako dođe do konsenzusa unutar Bh. bloka.

- U jednom trenutku smo otvorili priču i rekli da smo kao SDP spremni, uvažavajući rezultat koji smo ostvarili zajedno kao Bh. blok, ukoliko unutar Bh. bloka postoji konsenzus – spremni smo razgovarati o mogućim scenarijima i uvjetima s kojima bi otišli i otvorili razgovore sa etnonacionalnim strankama o formiranju vlasti na višim razinama, navodi Nikšić.

Dnevnik.ba