StoryEditor

Nikšić nakon sastanka s Eichhorst: Imamo udar na ustavni poredak u BiH

Piše fena  /  12.07.2023., 13:00h

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler i direktorica za Europu u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst danas su se u Sarajevu sastali s dužnosnicima s državnog i entitetskog nivoa vlasti s kojima su razgovarali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njenom putu ka EU.

Nakon sastanka premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je danas vođen korektan razgovor s predstavnicima EU.

Kaže da su se sudionici sastanka dogovorili da na nivou ekipa pripreme akcijski plan odnosno implementaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske unije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

- Eichhorst je zadovoljna da smo na tu temu razgovarali i da smo spremni da rješavamo tu situaciju. Oni su zainteresirani za BiH i kažu da vjeruju u našu zemlju. Također, žele da se napredak i zamah koji smo imali na početku nastavi, tako da s njihove strane imamo pozitivnu klimu i pozitivan odgovor. Na nama je da to sada zadržimo – istakao je Nikšić novinarima.

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji naglasio je da je na sastanku izložen stav da „imamo ipak udar na ustavni poredak u BiH“.

-  Ne možemo se praviti mrtvi i ne možemo se dogovarati oko stvari kao da se ništa ne dešava u BiH. Neke stvari smo ipak otvorili i shvatili da ovo ne vodi nigdje, te u konačnici svi zajedno tražili neke odnose međunarodne zajednice pogotovo EU kada je u pitanju BiH i nekakav ne mogu reći povlašteni status, ali konkretne uvjete koji bi morali ispuniti kako bi stekli status članice EU po nekim povlaštenim kriterijima – kazao je Nikšić.

Ovaj sastanak održan je u okviru posjete Eichhorst Bosni i Hercegovini, u kojoj je trenutno prisutna politička kriza prouzrokovana opasnom i secesionističkom politikom Milorada Dodika i njegovih partnera na vlasti.

Osim Nikšića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sastanku su prisustvovali predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković, te predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:24