StoryEditor
lider sdp-a

Nikšić: "Nadamo se da ćemo do Nove godine formirati Vijeće ministara i Vladu FBiH"

Piše desk  /  29.11.2022., 11:56h

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH potpisan je Sporazuma između Osmorke i HDZ-a BiH. Dokument pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine" potpisali su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a u ime koalicije stranaka predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Nakon potpisivanja sporazuma, prisutnima se obratio i lider SDP-a Nermin Nikšić. 

- Otvoreni smo za razgovore, da stvaramo atmosferu u kojoj svako može reći svoj stav, boriti se, argumentirati svoje stavove ali stvoriti nove pretpostavke na političkoj sceni BiH. Kad se dogovorimo nakon svog tog dogovaranja, kad potpišemo onda da to što potpišemo i realiziramo u punom kapacitetu, prenosi Avaz.

Zbog toga je ovaj sporazum smatram nečim novim na političkoj sceni, ne zbog ove tri oblasti o kojima je i predsjednik Čović govorio. Dakle ne samo o euroatlantskim integracijama, vladavini prava i pravnoj državi, ekonomsko socijalnim mjerama, nego zbog činjenice da smo zaista izvagali sve i da smo vrlo opredijeljeni da stanemo iza ovog sporazuma. 

Naravno, kako ste to i čuli, sada to treba da i oni koji će biti nositelji izvršne vlasti u ime ove koalicije da krenu u operacionalizaciju ovog sporazuma, da krenu u dekadnije mjere koje bi onda danas sutra izvršna vlast na ovim nivoima radila. Mi smo vrlo čvrsto opredijeljeni da radimo zajedno, da pokažemo da je moguće promijeniti stanje u BiH, da je moguće promijeniti sustav, da je moguće imati izvršnu vlast koja će se držati programa i rješavati ono što je obećala, rješavati ono što smo dogovorili. Naravno i tu je kao i svugdje gdje rade živi ljudi moguće da dođe i do različitog viđenja, ali sam rekao da smo već navikli i uspostavili sustav u kome ćemo otvoreno razgovarati o svemu i kada dođemo do rješenja da ih implementiramo.

Nama predstoji daljnji rad na operacionalizaciji ovog sporazuma, iskreno se nadamo čvrstom opredjeljenju kompletne koalicije da probamo do Nove godine formirati i Vijeće ministara i Vladu FBiH ,kantonalne vlade gdje god to moguće, gdje mi možemo uticati. Tako da ćete i vi biti u prilici da pratite naš rad, da pratite koliko smo ozbiljni. Naravno i da kritizira ono što smatrate da nije dobro ali i da napravimo i jednu korektnu suradnju gdje će se zaista fer i pošteno izvještavati o svemu onome što radimo - poručio je Nikšić.

On je dodao kako u razgovorima s HDZ-om nije bilo nikakvih kontroverzi i podmetanja, curenja informacija i dezinformacija itd. Ono što je potpisano, dodao je, bit će realizirano u punom kapacitetu.

Dnevnik.ba

02. veljača 2023 21:02