Article_Top_970x250

Nikšić: "Mehmedagić je dostavio dvije diplome"

čak dvije

Nikšić: "Mehmedagić je dostavio dvije diplome"

srp 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić nije dostavio diplomu s nekim tajnim dokumentom, kazao je nakon današnje sjednice predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije (OSA) BiH Nermin Nikšić.

- Tražili smo da nam se dostavi diploma, čovjek je dostavio dvije diplome. Popratni akt koji je došao je tajnog karaktera i tvrdi se da su dokumenti unutar OSA-e tajnog karaktera. U međuvremenu došao je i zahtjev Tužiteljstva BiH da im dostavimo dokument na osnovu kojeg smo i dobili i šta smo dobili.

Komisija je to razmatrala i donijela odluku, pošto se radi o tajnom aktu, da ćemo dostaviti obavijest da smo dobili diplome i kakve smo dobili, ali da nemamo ovlasti da skidamo tajnost i da to Tužiteljstvo može da traži od OSA-e ili da traži skidanje oznake tajnosti - pojasnio je Nikšić.

Dodao je da po Zakonu o zaštiti podataka, tajnost može skinuti samo onaj organ koji je proglasio tajnost.

- Mehmedagić je dostavio dvije diplome. Jedna je o stupnovanju pravnog fakulteta, a jedna je diploma Američkog sveučilišta gdje se potencira da je to 240 bodova i zvanje bachelor međunarodnog prava - istakao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, za sve odluke postojao je kvorum za odlučivanje i rad.

- Danas smo imali i izvještaj glavnog inspektora koji je prihvaćen. Bile su još neke pritužbe koje smo proslijedili prema Ministarstvu vanjskih poslova i OSA-i. To ćemo dalje rješavati - zaključio je Nikšić.

Član Komisije Mirko Šarović ocijenio je današnju sjednicu Komisije uspješnom jer su, kako kaže, njeni članovi dobili na uvid sve dokumente koje su zahtijevali prije sedam dana.

Dnevnik.ba