Article_Top_970x250

Nikšić kolegama iz Tuzle: Sa SDA možete koalirati kao pojedinci, a ne u ime SDP-a

reakcija

Nikšić kolegama iz Tuzle: Sa SDA možete koalirati kao pojedinci, a ne u ime SDP-a

srp 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Avaz

Nakon odluke tuzlanskog ogranka Socijaldemokratske partije da pokušaju napraviti vlast u tom kantonu sa Strankom demokratske akcije, reagirao je lider SDP-a Nermin Nikšić. On je za Klix.ba poručio da oni koji žele koalirati sa SDA to mogu učiniti samo kao pojedinci, a ne u ime SDP-a.

"Nažalost pokazalo se kako je dio kantonalnog odbora i mali dio kluba zastupnika odlučio prekršiti odluke organa SDP BiH koje su usvajanjem izvješća o radu Glavnog odbora i Predsjedništva prihvaćene i potvrđene od Kongresa. Zatražit ću izvješće sa sjednice kantonalnog odbora jer prema mojim informacijama, kao ni na prethodnoj sjednici, ni na ovoj nije bilo kvoruma za odlučivanje. To očito rukovodstvu Kantonalne organizacije nije smetalo da donese takvu neprovodivu odluku", rekao je Nikšić za Klix.

Prvi čovjek SDP-a kaže da se ne želi baviti špekulacijama, a koje govore o razlozima zbog kojih se žurilo i zbog kojih u Tuzlanskom kantonu navodno morali donijeti ovakvu odluku. 

"Za mene je sasvim dovoljna činjenica da su svojim postupkom direktno prekršili odluke organa SDP BiH i Statut SDP-a. Nadam se da su oni koji su isforsirali pokuśaj donošenja nestatutarne odluke svjesni svojih postupaka i posljedica koje će ona proizvesti. Jedno je sigurno, odluke organa SDP BiH su na snazi i neće se mijenjati, odnosno SDP BiH neće koalirati sa SDA, HDZ i SNSD. Oni pojedinci koji to žele iz njima poznatih razloga svakako mogu, ali kao pojedinci, a nikako u ime niti kao dio Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine", bio je jasan predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Jučer je u Tuzli održana sjednica Kantonalnog odbora SDP-a na kojoj je donesena odluka o procesu formiranja vlasti sa SDA. Odluka je donesena sa 44 glasa za, četiri su bila protiv, dok je jedan član bio suzdržan.

Kantonalni odbor SDP-a u Tuzli je ovim potezom prekršio odluku Glavnog odbora da se neće ići u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om niti na jednoj razini vlasti.

Dnevnik.ba