StoryEditor
Premijer Federacije BiH

Nikšić: "Izrael je primjer države koja se ubrzano razvija koristeći svoje resurse"

Piše fena  /  02.05.2023., 13:09h

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, obraćajući se na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, kazao je kako se nalazimo u izazovnom vremenu s kojima se suočava društvo i cijela EU, te kako danas, više nego ikada, u vrijeme rastuće polarizacije na domaćem i međunarodnom planu, trebaju inicijative koje integriraju, promoviraju suradnju i povezuju.

Po Nikšićevim riječima, ekonomija je jedna od ključnih integrativnih čimbenika u društvu, a mostarski sajam važan međunarodni događaj koji zavrjeđuje posebnu pozornost i podršku svih čimbenika domaćeg i regionalnog poretka.

- Prisustvom premijera Republike Srbije i Republike Hrvatske, uz našu predsjedateljicu Vijeća ministara BiH, šalje se važna pozitivna poruka o razumijevanju potrebe naše uzajamne suradnje za zajedničko dobro ljudi na obje strane bosanskohercegovačke granice te unutar BiH - istaknuo je Nikšić.

Kazao je kako prisustvo međunarodnih predstavnika smatra snažnim povratkom i angažmanom EU, koja je, kako je rekao, otvorena i spremna surađivati s novim vlastima u BiH na svim razinama kako bi zemlja krenula ka EU integracijama.

Naveo je kako se s partnerom ovogodišnjeg mostarskog sajma, državom Izrael, moraju graditi prisni i otvoreni odnosi, istaknuvši kako je uprav Izrael primjer države koja se ubrzano razvija uz maksimalno korištenje resursa koje ta država ima na raspolaganju.

- Na nama u BiH je da ispravno, savjesno i s pažnjom dobrog domaćina koristimo vlastite resurse, znanje i kapacitete za dobrobit našeg društva, a internacionalna suradnja, prije svega s našim susjedima, mora poslužiti kao dodatni razvojni impuls koji će doprinijeti stabilizaciji političkih i ekonomskih prilika, nadam se ne samo ovog dijela regije i Europe, nego i na širem planu - kazao je premijer Nikšić.

Ustvrdio je kako su pred Bosnom i Hercegovinom brojni izazovi, a događaji poput današnjeg primjer dobre prakse kako se s njima treba suočavati.

Pozivajući se na podatke Svjetske banke, Nikšić je naveo kako se BiH sporije i teže od očekivanog oporavlja od pandemijske krize, te da su posljedice rata u Ukrajini na domaće ekonomske prilike također izraženije od očekivanih razina.

- Rizik od siromaštava se povećava, a razvojni kapaciteti poput izvoznih i investicija u mala i srednja poduzeća su u opadanju kao i ulaganja u kapitalne projekta. Svjetska trgovinska organizacija za BiH ističe kontinuirani negativan omjer pokrivenosti uvoza izvozom u iznosu -3,7 milijardi dolara - upozorio je.

To su trendovi na koje se treba fokusirati i raditi da ih promijenimo, dodao je.

- Stabilno okruženje za investitore neće se napraviti samo od sebe. Mi koji stojimo ovdje smo ključni činitelji regionalnog poretka koji takvu stabilnost trebamo kreirati - kazao je Nikšić.

Jedan od velikih izazova s kojima se domaće vlasti moraju suočiti je iseljavanje stanovništva, kazao je Nikšić.

Naveo je kako se iz BiH, prema relevantnim podacima, iselilo pola milijuna stanovnika u zadnjih osam godina.

- Prema UN podacima za 2022. godinu, BiH je zemlja s najvećim brojem smanjenja stanovnika na svijetu. Jedino cjepivo protiv „bijele kuge“ jeste ekonomski razvoj. Moramo našim ljudima ponuditi bolji normativni okvir, bolje uvjete za privređivanje i ostanak ovdje - poručio je Nikšić.

Na kraju se osvrnuo na bilateralnu suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako od Zagreba očekuje „da bude ruka koja će nas povući u vlak europskog razvoja“.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:35