Article_Top_970x250

Nikšić: Ima Erdoganovog utjecaja u blokadi puta BiH u NATO

lider SDP-a

Nikšić: Ima Erdoganovog utjecaja u blokadi puta BiH u NATO

stu 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Imamo jasne poruke predsjednika SDA, koji je izjavio da je spreman blokirati put BiH u NATO, te ga potpuno uvezati sa srbijanskom, odnosno proruskom politikom prema NATO-u, na što vjerojatno ima utjecaj i vazalski odnos prema Erdoganu (Recep Tayyip Erdogan, op. a.), koji je sve bliže Moskvi, kazao je Nikšić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić ističe na početku intervjua za „Dnevni avaz“ da je visoki predstavnik Valentin Inzko potpuno u pravu kada je u UN-u kazao da su SNSD, HDZ i SDA korijen problema u BiH.

 

Dublja neizvjesnost

Smatrate li da se HDZ, SNSD i SDA mogu dogovoriti o ANP-u i Izbornom zakonu?

- Trenutno HDZ i SNSD imaju zahtjeve vezane uz ANP i Izborni zakon koji se kose s Ustavom, zakonima ove države, presudama međunarodnih sudova, ali i sa zdravim razumom. Čini se da se njihova strategija bazira na iskustvu da, ako dovoljno dugo ustraju, mogu očekivati da će SDA prije ili kasnije ustuknuti i prihvatiti njihove zahtjeve.

U prilog ovoj tvrdnji već imamo jasne poruke predsjednika SDA, koji je izjavio da je spreman blokirati put BiH u NATO, te ga potpuno uvezati sa srbijanskom, odnosno proruskom politikom prema NATO-u, na što vjerojatno ima utjecaj i vazalski odnos prema Erdoganu (Recep Tayyip Erdogan, op. a.), koji je sve bliže Moskvi.

Istovremeno se pojavljuju izjave drugih dužnosnika SDA kako samo “legitimni” predstavnici naroda trebaju obnašati političke funkcije i kako jedan narod ne treba birati zastupnike iz reda drugog naroda.

Ove izjave u potpunosti su u skladu sa zahtjevima SNSD-a i HDZ-a te predstavljaju prihvaćanje njihove politike i zahtjeva, čije ispunjenje ovu zemlju može odvesti samo u dublju neizvjesnost i još veće udaljavanje od NATO-a i EU.

 

Oteti od naroda

Vlasti nema ni nakon više od godinu. Kakav je Vaš stav o tome, što može BiH u ovom tehničkom mandatu i dokle može ovako?

- Ne bi me iznenadilo da vlast profunkcionira na način kako je to bilo i 2017. godine, kada su se SDA, SNSD i HDZ “munjevito” usuglasili da građanima povećaju namete usvajanjem povećanja trošarina na gorivo. Praksa pokazuje da se vrlo brzo usuglase ako treba dodatno oteti od naroda.

 

Komšić je izjavio da se ne kaje što je izašao iz Bh. bloka. Kajete li se Vi zbog odlaska Komšića? Što mislite o njegovom potezu da ide sa SDA?

- Iskreno, uvijek mi je žao kada se neko iz lijevog ili građanskog bloka odluči prikloniti SDA, HDZ-u ili SNSD-u. Bilo mi je žao i kada je to DF učinio nakon izbora 2014. godine.

Žao mi je i sada što se DF nije strpio i ostao u Bh. bloku. Mislim da bi s ukupnim zajedničkim kapacitetom sva ona pitanja koja mi smatramo prioritetnim, poput provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava i uspostave normalne građanske države, konačno mogli staviti u fokus. Mi u SDP-u smatramo da to nije moguće učiniti kao pomoćni kotač SDA. U DF-u imaju drugačije viđenje i to je njihovo pravo. Ne treba zanemariti kako je DF nekako od 2014. stalno sa SDA u vlasti na nekom nivou.

 

Prva transverzala

Postoji li mogućnost da SDP uđe u priču o formiranju vlasti sa SDA?

- Naš je odgovor isti kao i prije izbora. I tu smo pokazali princip, održali obećanje građanima i trpimo i dan-danas napade i svojevrstan medijski reket medija SDA. Dakle, odgovor je ne, ne postoji mogućnost da SDP uđe u priču o formiranju vlasti sa SDA.

 

Odustajanje od ANP-a  ne smije biti opcija

- Ponovit ću ono što sam govorio i prije: Odustajanje od ANP-a, što se tiče nas u SDP-u, ne smije biti opcija, jer je to ravno izdaji naše domovine, naše djece i njihove mirne i sigurne budućnosti, zaštićene od tragedija koje su pogodile našu generaciju - kaže Nikšić.

Dnevnik.ba

Tagovi: