Article_Top_970x250

Nikšić : "Čoviću su ispunjene želje, pogledajte samo točku o "legitimnom predstavljanju"

izbori u mostaru

Nikšić : "Čoviću su ispunjene želje, pogledajte samo točku o "legitimnom predstavljanju"

lip 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić smatra da je Bakir Izetbegović današnjim potpisom u Mostaru ispunio želje Dragana Čovića, posebno kada je u pitanju "legitimitet u Predsjedništvu".

Kako je kazao, činjenica je da su sve stranke razgovarale oko dva modela, ali nisu sve stranke izabrale koji će model, već samo SDA i HDZ i to "stranačkim kalkulatorom".

"Što se tiče SDP-a to je za nas najgori model. Matematika je egzaktna nauka. Sračunajte zadnje izbore po tom modelu i doći ćete do zaključka da su Izetbegović i SDA ponovno prodali interese Mostara i BiH. Dragan Čović može biti zadovoljan, ispunjene su mu želje. Iako su s gnušanjem u SDA odbacivali priču o paketima ističući kako ne dolaze u obzir, danas je evidentno da su uz Mostar dogovorene i ostale izmjene Izbornog zakona", rekao je Nikšić za Klix.ba.

On je dodao kako je, očito zbog marketinga, potpisano više sporazuma da to ne bi izgledao kao paket.

"Bit će interesantno kako će reagirati ljudi iz ostatka bošnjačke reprezentacije, prije svega iz Demokratska fronta, kad je u pitanju čini mi se točka 2 u mostarskom paketu potpisanog Političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine", kaže čelnik SDP-a.

Naime, tu se stranke potpisnice obavezuju pristupiti implementaciji točke 1. ovog Sporazuma, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao "legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje" konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda.

"Izjava Izetbegovića da će Srbi u Mostaru biti tas na vagi, očigledno će biti maksimum za narod koji u dijelovima BiH u kojima vlada HDZ, višedecenijski partner SDA, nije ni konstitutivan. Ostale u ovom društvu niko i ne spominje, te ih nema ni u tragovima. Kako sam nedavno najavio svaka, galama i medijska hajka SDA na SDP i mene na kraju završi nekom njihovom novom izdajom interesa građana", zaključio je Nikšić.

Dnevnik.ba