StoryEditor
stožer sdp-a

Nikšić: Čestitam Željku Komšiću. Razgovarao sam sa Schmidtom

Piše FENA  /  02.10.2022., 23:35h

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić izjavio je večeras da je kandidat ujedinjene oporbe Denis Bećirović, prema do tada prebrojanim glasovima, osvojio 60,48 posto ili 193.484 glasa, dok je njegov protukandidat Bakir Izetbegović osvojio 36,10 ili 115.503 glasa.

- BiH je prvi put nakon rata dobila člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda koji ne dolazi iz etnonacionalne stranke. Čestitam i Zeljku Komšiću kao novom starom članu Predsjedništva BiH. Građani su izabrali dva člana koja nisu iz etnonacionalne stranke - rekao je Nikšić.

Očekuje da rezultat Bećirovića prati rezultat i SDP-a BiH, te političkih partnera koji su podržali Bećirovićevu kandidaturu.

- Ovo je prvi korak gdje preuzimamo odgovornost da mijenjamo stanje i sistem u BiH. Zadatak Bećirovića kao člana Predsjedništva BiH je da radi na EU integracijama i NATO putu BiH. Nama predstoji da preuzmemo svoj dio odgovornosti i pobjedu proglasimo onda kada počnemo realizirati svoj program, a to podrazumijeva bolja radna mjesta i sustav obrazovanja, kao i veće mirovine i borbu protiv korupcije i kriminala – istakao je Nikšić.

Zahvalio je svim građanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i izašli na izbore te smatram da je odziv birača veći nego što Središnje izborno povjerenstvo BiH prikazuje.

Rekao je da je telefonski razgovarao s visokim predstavnikom, ali da nije vidio detalje njegove odluke koju je donio večeras. 

- Smatram da još detalje nisam vidio a podržavam i razumijem njegovu ideju i želju da se nikada u Federaciji ne dogodi ono što sada imamo, da se ne može konstituirati vlast odnosno da je namjera njegovih izmjena u pravcu deblokiranja formiranja vlasti u Federaciji BiH. Kad budem znao više detalja onda ću i više komentirati – poručio je Nikšić

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 06:17