StoryEditor

Nikola Kalinić prekrižen za kvalifikacije, nije ispunio ključni Dalićev uvjet

Piše D  /  03.03.2019., 02:03h

Povremeno bi tkogod nabacio tezu: “Možda se Nikola Kalinić vrati u reprezentaciju jer Vatrenima su potrebni kvalitetni napadači.“Ali od toga nema ništa. Kad je 18. lipnja 2018. spakirao kovčege i u ranu zoru napustio kamp nacionalne vrste, Šumska rapsodija bila je zadnje što je vidio od državnog sastava, a tako će i ostati. Zlatko Dalić od tada ne računa na njega, a Kalinić nije ni nazvao, niti se ispričao, što je izbornik odmah nakon Rusije istaknuo kao uvjet obnove suradnje. Nije ga bilo u Ligi nacija tijekom jesen, a neće ni u kvalifikacijama za Euro koje startaju 21. ožujka utakmicom s Azerbajdžanom u Zagrebu, pišu Sportske novosti.

Igrači složni

Kalinić ovog časa ima problema s ozljedom leđa, ali i jakom konkurencijom u Atleticu. Stigao je Alvaro Morata, ponovno igra Diego Costa, standardan je Antoine Griezmann i potpuno je otvoreno što će se događati tijekom ljeta. U tekućoj sezoni igrao je 21 utakmicu, 14 u prvenstvu, četiri u Kupu kralja i tri u Ligi prvaka, zabio je četiri gola, po dva u prvenstvu i kupu. No, zadnja dva ligaška nastupa ostao je na klupi, a u dva prije toga ušao je na 15 i 19 minuta.

Kad ga je Dalić odlučio potjerati kući jer nije mogao prihvatiti Kalinićevo ponašanje - koji je bio uvrijeđen i destruktivno nezadovoljan zbog statusa u momčadi - konzultirao se s glavnim igračima, posebice kapetanom Lukom Modrićem i tadašnjim dokapetanom Vedranom Ćorlukom, koji su podržali izbornikovu odluku, no svi su se skupa dogovori da ni jednu ružnu riječ neće kazati o Kaliniću. Toga su se i držali.

Nije opcija

Avionska karta u jednom smjeru, iz Rusije, bila mu je dovoljna sankcija, nitko nije htio bilo kako jače naštetiti mu. Posebice što je u tom času bio u pregovorima s Atleticom…

Reprezentativci su tako i poduprli Dalića i sačuvali Kalinića, koliko je bilo moguće, jer reakcije medija i naroda nije mogao izbjeći. I nakon Mundijala ostao je u komunikaciji s kolegama iz nacionalne vrste, ne samo onima koji su mu među Vatrenima najbolji prijatelji, poput Ivana Strinića i Ivana Perišića, nego i dobrim dijelom ostalih. Prema informacijama iz Madrida, Luka Modrić i on, iako igrači ljutih klupskih rivala, ne samo da se čuju nego se i viđaju u španjolskoj prijestolnici. Njima bliski govore: “Ništa čudno, pa prijatelji su.“ No, to ne mijenja na činjenici da Kalinić više nije u planovima izbornika Dalića, pa tako ni u projekciji ekipe za Euro 2020. koji treba izboriti…

Hrvatska je tijekom prvenstva u Rusiji i nakon njega ostala bez Marija Mandžukića i Nikole Kalinića, dvojice centarfora praktično u isto vrijeme i danas izbornik u špici ima samo Andreja Kramarića i Antu Rebića, ne računajući tipične krilne nogometaše. No, Dalić je pažljiv kod uvođenja novih igrača i sigurno će u dogledno vrijeme ponuditi i koje svježe ime.

Slaba sezona

Kalinić, koji je rođen 5. siječnja 1988. godine i trenutačno po Transfermarktu vrijedi 14 milijune eura, može se okrenuti isključivo na klupske obveze, borbu za pokoju minutu na Wanda Metropolitanu ili potrazi na novom adresom. Kako se povukao u sebe i udaljio od medija nismo imali priliku čuti ili pročitati kako on gleda na sve te teme. No, jasno je da se ne vidi u reprezentaciji. Činjenica je i da u Atleticu ima jednu od manje zapaženih sezona u karijeri, ne samo po brojkama nego i generalno po statusu. Od početka je bio pričuva i nikad nije dobio kontinuitet nastupa u startnoj postavi.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:23