StoryEditor

Niko Kovač i njegov brat Robert vraćaju se kući po pokal

Piše D  /  30.07.2021., 00:30h

Niko je već na žalost morao razočarati nekoliko starih prijatelja iz svoje berlinske ekipe. „Neće baš svi moći na Olimpijski stadion, toliko karata ipak ne mogu nabaviti", rekao je trener Eintrachta iz Frankfurta uoči polaska u rodni Berlin na „utakmicu života". Jedno je sigurno: Nikovi i Robertovi (koji je trenerska desna ruka starijem bratu) roditelji neće biti na stadionu u berlinskoj četvrti Spandau nego kod kuće pred TV-ekranom, prenosi DW. „Mislim da je to previše za njihove živce. Pitao sam ih žele li na stadion, ali su odbili i rekli da bi im to bilo prenaporno. Ne želimo ništa riskirati", kaže Niko za Sport Bild.

Uzdizanje iz pepela

No i bez roditelja na stadionu današnja utakmica će za Niku koji je 28 godina živio u njemačkoj metropoli biti nešto posebno, kako sam kaže. Prije tek nešto više od godine dana Eintracht Frankfurt je bio klub koji se borio za opstanak u prvoj ligi. Dva mjeseca prije utakmice koja je odlučivala o ostanku u ligi najboljih poljuljani klub je preuzeo Niko Kovač. I dogodilo se čudo: Eintracht je u prilici da nakon 29 godina osvoji prvu titulu. „Kad kao trener nakon tako kratkog vremena dospiješ u finale, to je zaista nešto neuobičajeno", kaže Nikin brat i desna ruka Robert i dodaje: „Jako sam ponosan zbog toga". 

Senzacija „legije stranaca"

Ovaj ponos nije neutemeljen. Na kraju krajeva je Kovač s potencijalnim kandidatom za ispadanje ostvario senzacionalni jesenski dio sezone. S momčadi, koju su mediji podrugljivo nazivali na brzinu sklepanom „legijom stranaca", Kovač je dokazao veliku kvalitetu. Današnjeg protivnika u finalu, Borussiju iz Dortmunda, Eintracht je pobijedio 2:1. Zimsku pauzu Eintracht je dočekao na šestom mjestu i sa solidnim brojem bodova. Zaliha se pokazala spasonosnom zbog lošeg proljetnog dijela prvenstva kojemu su, između ostalog, kumovale i brojne ozlijede. „No, sve u svemu mislim da možemo govoriti o jednoj dobroj sezoni", rekao je Niko koji je usput pohvalio i Borussijinog trenera Thomasa Tuchela kod kojeg je, nakon povratka s mjesta izbornika hrvatske reprezentacije, proveo neko vrijeme kao suradnik. „Uvijek je bio otvoren i spreman za pomoć. On je veliki stručnjak, genij", hvali Kovač svog današnjeg suparnika na trenerskoj klupi.

Pokoju čašicu...

U finalu će Kovač, kao i toliko puta dosad, jakom protivniku suprotstaviti neugodnu momčad Eintrachta koja igra slično kao i njezin trener nekad (između ostalog u Herthi BSC, Bayeru iz Leverkusena ili Bayernu): tvrdo, beskompromisno i s puno strasti. „Na papiru smo autsajderi, ali u utakmici je sve moguće", kaže Niko i dodaje: „Mi idemo u Berlin samouvjereni, a toga nismo svjesni samo mi nego i Borsussia". A ako stvarno dođe do velikog slavlja, tada će si i trener priuštiti „pokoju čašicu". To je jasno, kaže. Ali za svaki slučaj dodaje : "Nemojte očekivati nikakve ekscese, sigurno me nećete vidjeti kako negdje u kutu ležim polugol i pijan. To mi se neće dogoditi.”

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:29