StoryEditor
DIPLOMATSKI IZVORI

Nikaragva protjeruje veleposlanicu EU-a iz zemlje: Nije im se svidjela njezina izjava

Piše hina  /  29.09.2022., 09:12h

Nikaragvanski ministar vanjskih poslova Denis Moncada službeno je obavijestio veleposlanicu Europske unije u Managui, Bettinu Muscheidt o njezinu izgonu iz zemlje, doznaje se od diplomatskog izvora.

Muscheidt koja je svoju dužnost u Managui preuzela u listopadu 2021., pozvana je u nikaragvansko ministarstvo vanjskih poslova, gdje joj je Moncada pročitao odluku o njezinu izgonu, navodi isti izvor.

Nekoliko nikaragvanskih internetskih portala koji djeluju u egzilu u Kostarici, ranije su izvijestili o skorom izgonu veleposlanice.

Nikaragvansko ministarstvo vanjskih poslova "obavijestilo je sjedište EU-a (u Bruxellesu) da je njegova veleposlanica proglašena nepoželjnom" u Managui, prenosi 100% Noticias.

Taj medij prenosi da je Managuu naljutila izjava predstavnika EU-a u ponedjeljak u Vijeću za ljudska prava u Ženevi u kojoj se od nikaragvanske vlade traži da "obnovi" demokraciju.

Kako navodi 100% Noticias, nikaragvanska vlada je svoju odluku obrazložila "upletanjem (EU-a) i nepoštovanjem nacionalnog suvereniteta".

Nikaragvanske vlasti do srijede poslije podne još nisu bile službeno potvrdile informaciju.

Izgon europske veleposlanice događa se sedam mjeseci nakon izgona apostolskog nuncija Waldemara Sommertaga. Sveta Stolica je rekla da "ne razumije" odluku.

EU i Sjedinjene Države prije četiri godine su uvele Nikaragvi i dužnosnicima režima niz sankcija zbog kršenja ljudskih prava. 

Predsjednik Daniel Ortega i njegova supruga i potpredsjednica Rosario Murillo optužuju Washington da priprema državni udar u Nikaragvi uz pomoć Katoličke crkve.

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 16:55