StoryEditor
politička prepucavanja

NIKAD IMENOVANI RAVNATELJ FUP: Zoran Galić tužio Vladu FBiH, sutra počinje suđenje

Piše desk  /  13.02.2022., 22:28h
On kao prvorangirani nije imenovan na čelo Federalne uprave policije (FUP)

Sutra u Općinskom sudu u Sarajevu počinje suđenje nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić tužio Vladu Federacije BiH jer kao prvorangirani nije imenovan na čelo Federalne uprave policije (FUP).

Zbog opće političke krize na entitetskom nivou koja traje od izbora 2018. godine, između SDA i HDZ-a, do danas nije formiran ni novi saziv Federalne vlade. Galić je sa 97 bodova bio prvi među prijavljenima za spomenutu poziciju, no nikada nije potvrđen, nakon čega je prošle godine pokrenuo spor na sudu. Vlada FBiH nije imenovala nijednog od sedam kandidata za direktora Federalne uprave policije (FUP).

Mandat ističe u svibnju ove godine

Njegov mandat na čelu GP BiH ističe u svibnju ove godine, a tužbom podnesenom protiv Vlade FBiH zahtijeva konačnu provedbu i završetak procedure propisane Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH i odabir jednog od kandidata s liste najbolje ocijenjenih (na čijem čelu je upravo on).

U srpnju prošle godine na sjednici Vlade FBiH je upriličeno glasanje o imenovanju direktora FUP-a, no glasali su samo ministri iz HDZ-a što nije bilo dovoljno.

Glasalo se nakon inicijative ministra unutarnjih poslova Aljoše Čampare koji je zatražio poništavanje konkursa za izbor direktora FUP-a s obzirom na to da su od konkursa prošle dvije godine.

Ranije tražili urgenciju

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH je ranije tražio urgenciju da se konačno završi procedura imenovanja direktora FUP-a te da se Vlada FBiH izjasni prema članu 55. Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, a na osnovu liste kandidata koji ispunjavaju sve uvjete javnog konkursa za imenovanje direktora FUP-a.

Čampara je 2020. godine odbio podržati prijedlog Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH iz 2019. godine o imenovanju prvog s liste (Zorana Galića), iz razloga što ministar unutarnjih poslova i direktor FUP-a ne smiju biti iste nacionalnosti te bi imenovanje bilo bespotrebno, dok se ne ostvari puni dogovor za sva mjesta unutar vlade i institucija koje ona imenuje.

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 21:01