StoryEditor

Nijemci koju su u zaključanom autu ostavili djecu bez ispitivanja pušteni su na slobodu

Piše D  /  01.08.2021., 10:08h

Petak navečer umalo je bio koban za dvoje djece i psa u Poreču. Zaključane cijeli sat u automobilu, kratko ih je vrijeme dijelilo od smrti zbog toplotnog udara. U smrtnoj ih je opasnosti ostavila majka u dobi od 28 godina, koja je zaključala djecu i ljubimca pa s partnerom otišla u shopping-centar.

Drama se odvijala na parkiralištu u porečkoj Ulici Mate Vlašića.

Na njihovu sreću, uočio ih je muškarac i alarmirao je policiju.

- Policija je u petak 30. srpnja oko 19.30 zaprimila dojavu da je na parkiralištu u Ulici Mate Vlašića u Poreču u automobilu VW Caddy njemačke registarske oznake zaključano dvoje djece i pas. Policijski službenici su se odmah uputili na mjesto događaja, gdje su zatekli 28-godišnju njemačku državljanku koja je netom prije dolaska policije otključala automobil - izvijestila je o događaju PU istarska, prenosi Jutarnji list.

Hitna medicinska pomoć, koju su pozvali policajci, djevojčice u dobi od šest i osam godina zbog razvijenih su simptoma toplinske iscrpljenosti prevezli u pulsku bolnicu, a psa je preuzela nadležna veterinarska ambulanta. Roditelji su završili na kriminalističkom istraživanju.

Iako je policija protiv majke i njezina partnera podnijela kaznenu prijavu za povredu djetetovih prava i mučenje životinja, ovaj će događaj za Nijemce ostati samo neugodna avantura s hrvatskoj Jadrana. Jer, nakon noći provedene u pritvoru, Državno odvjetništvo, neslužbeno doznaje Jutarnji, bez ispitivanja je neodgovornu majku i partnera pustilo na slobodu. Istoga su dana, u subotu, i djeca otpuštena iz bolnice pa je njemačka obitelj mogla nastaviti s ljetovanjem.

Slučaj iz Poreča samo je pukom srećom prošao bez posljedica. Medicinari kažu da je sat u zatvorenom automobilu dovoljno za razvijanje hipertermije i smrti. Jer, potrebno je samo 20 minuta da se temperatura podigne za 20 stupnjeva. To znači da će se pri vanjskoj temperaturi od 40 stupnjeva, u parkiranom automobilu zatvorenih prozora, razviti smrtonosnih 68 stupnjeva.

Hrvatska je prije samo nekoliko mjeseci svjedočila tragediji smrti djeteta zbog hipertemije. Petogodišnji dječak umro je nakon osam sati provedenih u zaključanom automobilu ispred kninske vojarne. Otac je zaboravio da sina nije ostavio u vrtiću,a kad je majka pitala gdje je dijete, bilo je kasno.

Smrt djece od toplinskog udara u automobilu češća je no što bi itko želio pomisliti.

Ovo je drugi put u Istri da policija intervenira zbog djece ostavljene u pakleno vrelim automobilima. Prvi put, na žalost, dijete u Rovinju, nije preživjelo. Otac zaposlen u frizerskom salonu u automobilu je, za jednog od vrelih ljetnih dana, zaboravio četverogodišnju djevojčicu. Kad ju je, nakon dva sata pronašao, curica je bila u komatoznom stanju i nakon tri je dana preminula u riječkoj bolnici.

A četverogodišnja je djevojčica u subotu tragično preminula u okolici Banje Luke u BiH nakon što je satima bila u zaključanom automobilu, izvijestili su lokalni mediji.

Iz Okružnog tužiteljstva u Banjoj Luci potvrdili su kako istražuju slučaj smrti djeteta.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 16:24