StoryEditor

Nijemci (Bild) ovako predstavljaju novog trenera Bayerna

Piše D  /  15.04.2018., 11:04h

Niko - obitelj i crkva za njega su svetinje, piše Večernji List.

Pa podsjećaju kako je Kovač, kao trener Eintrachta, Nizozemcu Willemsu dao tri slobodna dana kada mu je umrla teta, kao i obrambenom igraču Davidu Abrahamu kada mu je supruga rodila.

Čik je otkrio igrače Bayerna, a Herr Branko Zebec sve ih je naučio igrati nogomet - Obitelj nadilazi sve, samo je Bog iznad nje. Ja sam katolik – ne skriva Niko svoje vjersko opredjeljenje. U prošloj sezoni nije želio održati konferenciju za novinare na Veliki petak, a kada je s Eintrachtom morao igrati utakmicu na Uskrs, u crkvu je išao na Uskrsni ponedjeljak. U životu Nike Kovača oduvijek se sve vrtjelo oko nogometa. Ponosni, prkosni i odlučni Niko od dječačkih je dana u Berlinu koračao svojom stazom ne bježeći od izazova i punoga srca, neustrašiv i ambiciozan. Sada kao trener zna da ne može živjeti bez ogromne ambicije s Bayernom i nije nimalo impresioniran ogromnim očekivanjima... Niko Kovač trener je koji često mijenja sustav igre, na čemu je ‘doktorirao’ u Eintrachtu, u kojemu je posebnu pozornost posvećivao obrani. Igrao je sa četvoricom i petoricom u obrani, te s jednim, ali i trojicom napadača. U prvoj sezoni u Frankfurtu raspoloženje igrača prema njemu nije uvijek bilo sjajno, jer je bio prezahtjevan, dok je danas situacija neusporedivo drugačija.

Ne može Hrvat bez mesa

- Igrači su moji prijatelji – kazat će Kovač, kojemu ne smeta ako ga igrači oslovljavaju s ‘Niko’ i ne persiraju mu. Evocira se zanimljiva situacija kada je klupski nutricioniost preporučio igračima vegansku prehranu. Niki se to nimalo nije svidjelo.

- Pa ja imam Argentinaca i Hrvata u momčadi! Hrvat bez mesa, to nikako ne može funkcionirati – naglasio je Kovač. Niko je neprikosnoveni autoritet igračima i ne trpi kada mu se netko suprotstavlja, poput igrača Kittela, kojega je zbog odbijanja zapovijedi izbacio iz momčadi... Inače, frankfurtski su mediji negativno tretirali Nikin prelazak u Bayern. ‘Kovač je ugrozio svoj spomenik”, piše Hessenschau i tvrdi kako Kovač više nije omiljen kod navijača jer je ugrozio ciljeve Eintrachta do kraja sezone. Novinar Peter Penders iz Frankfurter Allgemeinea kaže kako je ostao gorak okus nakon svega, ali da može razumjeti Kovačevu odluku... Niko Kovač trenerski je produkt Nogometne akademije HNS-a, na kojoj je diplomirao pod mentorstvom Branimira Ujevića. Šef Akademije Vatroslav Mihačić, inače bliski prijatelj braće Kovač, sjeća se Nike kao iznimno posvećenoga studenta...

- Nikin dolazak u Bayern nije priznanje samo našoj Akademiji, nego cijelom hrvatskom nogometu – ističe Mihačić i dodaje: Cilj: Liga prvaka - Svi koji znamo Niku znali smo da će daleko dogurati; bilo je samo pitanje gdje i kojoj brzinom. Niko će uspjeti u Bayernu, jer je on takav tip čovjeka i trenera, dorastao svakome izazovu. Pred njega su postavljeni ciljevi da osvoji nacionalno prvenstvo i kup, što bi se trebalo podrazumijevati, a poseban izazov bit će mu Liga prvaka. Na kraju, jedna anegdota iz karijere jednoga od najvećih hrvatskih trenera. Znate li koji je bio Nikin prvi doticaj s hrvatskim nogometom? Zbilo se to u njegovim tinejdžerskim danima (opisano u knjizi ‘Kovači vatrene sreće’), kada je Niko proveo neko vrijeme u Zagrebu i trenirao s Dinamovim juniorima, među kojima su bili Zoran Mamić, Peternac... Čak je i odigrao jednu probnu utakmicu za plave, u Dugoj Resi. - Odigrao sam dobru utakmicu, nitko mi ništa nije rekao. Vratio sam se kući u Berlin i očekivao vijest iz Zagreba koja nikada nije došla. Nastavio sam igrati u Herthi Zehlendorf, ma možda je i bolje da je tako završilo – prisjetio se Niko, koji nikada nije zaigrao ni za jedan hrvatski klub, ali je stažom u nacionalnoj momčadi zaslužio status jedne od najvećih ikona našega nogometa.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 23:19