StoryEditor

Nijedan respirator Srebrene maline još nije u funkciji, čeka se verifikacija

Piše D  /  10.01.2021., 08:01h

“Ti respiratori sigurno nisu u funkciji jer nijedan još nije verificiran. Ako nešto nije verificirano, ne smije se zakonski ni koristiti”, kazao je za Klix.ba Almir Badnjević, direktor kompanije Verlab koja bi trebala izvršiti verifikaciju.

Dodao je da još čekaju poziv od Federalne uprave civilne zaštite. Ova kompanija je pobijedila na natječaju i potpisala ugovor s FUCZ-om.

“Nismo verificirali nijedan uređaj jer nas nisu pozvali. Ne znam dokle je došao taj proces niti što se događa, nemamo nikakvih informacija. Čekamo da nas pozovu”, kazao je Badnjević.

Iz FCUZ-a, pak, kažu da je ugovor s Verlabom istekao.

“Ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije ventilatora koji je ova Uprava potpisala s verifikacijskim laboratorijem Verlab istekao je 26. prosinca 2020. Federalna uprava civilne zaštite uputila je prije isteka ugovora, 22. prosinca, akt Agenciji za javne nabave o daljnjem definiranju odredbi ugovora”, kažu iz FUCZ-a za Klix.ba.

U odgovoru koji su zaprimili od Agencije za javne nabave, kako kažu, jasno je iskazano da “u cilju osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora, te da je potrebno zaključenje novog, nakon provedenog odgovarajućeg postupka”.

“Stoga, odsjek za javne nabave pristupio je pripremi tenderske dokumentacije za javnu nabavu pružanja usluga zakonske verifikacije”, kazali su iz FUCZ-a.

Inače, dodaju da je većina ovih respiratora podijeljena.

Još 14. srpnja 2020. Federalna uprava civilne zaštite uputila je dopis županijskim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za Kliničke centre i bolnice s područja svojih županija.

Nakon što su županijska ministarstva zdravstva iskazala potrebe, Federalni stožer civilne zaštite donio je zaključke kojim se raspoređuje 100 respiratora u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH.

Raspodjela je izvršena u skladu sa zahtjevima zdravstvenih ustanova, i to Županijskoj bolnici Zenica 12 komada, Općoj bolnici Tešanj četiri komada, SKC Tuzla 25 komada, Općoj bolnici Gračanica pet komada, SKC Sarajevo 30 komada, Općoj bolnici Konjic dva komada, Hrvatskoj bolnici Dr fra Mato Nikolić Nova Bila šest komada, Bolnici Travnik pet komada te Županijskoj bolnici Goražde dva komada.

Preostalih devet komada smješteni su kod veleprometnika medicinskih sredstava i za njih je utvrđena raspodjela, i to Županijskoj bolnici Orašje dva komada, Općoj bolnici Sanski Most dva komada, Županijskoj bolnici Dr. fra Mihovil Sučić Livno četiri komada te Općoj bolnici Jajce jedan komad.

Zbog perioda praznika i organizacije zdravstvenih ustanova isporuka će biti izvršena u skorije vrijeme.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:28