StoryEditor
kriza u ukrajini

Nije samo Rusija: Evo koje su zemlje priznale Donjeck i Lugansk

Piše desk  /  22.02.2022., 08:56h
Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i potom zapovjedio ruskoj vojsci da odmah ondje krene u "operaciju očuvanja mira", što je izazvalo oštre osude zapada i pojačalo strahove da je rat na pomolu.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) "oštro osuđuje" rusko priznanje dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini kao neovisnih država, navodi se u priopćenju te organizacije.

Odlukom Kremlja da prizna regije Donjeck i Lugansk "krši se međunarodno pravo i temeljna načela OESS-a i protivna je sporazumima iz Minska", navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika OESS-a, uključujući predsjedavajućeg Zbigniewa Raua i glavnog tajnika Helgu Mariju Schmid.

"Kao i sve države članice OESS-a, Rusija se obvezala poštivati suverenitet i teritorijalni integritet drugih. Pozivamo Rusiju da odmah povuče ovu odluku", stoji u zajedničkom priopćenju.

Takozvani Protokol iz Minska sporazum je potpisan između Rusije i Ukrajine 2015. za rješavanje sukoba u regiji Donbas.

I Janša osudio Putinovu odluku

Slovenski premijer Janez Janša osudio je odluku Rusije da prizna ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk te se zauzeo da Europska unija ponudi  Ukrajini  "perspektivu punopravnog članstva".

"Rusko priznanje dva separatistička teritorija u Ukrajini predstavlja očitno kršenje međunarodnog prava i dogovorova iz Budimpešte i Minska. Slovenija osuđuje taj nezakonit čin. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivu punopravnog članstva," napisao je predsjednik slovenske vlade na Twitteru.

Janša je u ponedjeljak u Sloveniji imao bilateralni susret sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, nakon kojega su se obojica založili za deeskalaciju sukoba i političko rješenje krize oko Ukrajine.

Janša je nakon susreta s politički bliskim mađarskim premijerom kazao da eskalacija tog  konflikta "ne bi imala pobjednika", posebno zbog sadašnjeg stupnja razvoja vojne tehnologije i da bi to morali znati "svi koji zveckaju oružjem".

Nekoliko zemalja priznalo Donjeck i Lugansk

Iako Zapad oštro osuđuje odluke Moskve, neke su zemlje Donjeck i Lugansk već priznale.

Osim Rusije, i Venezuela, Kuba i Nikaragva, Sirija, Južna Osetija, Abhazija i Jemen priznali su Lugansk i Donjeck kao nezavisne države. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:42