StoryEditor

Nije realno da Parlament BiH donese zabranu negiranja genocida u Srebrenicu

Piše D  /  09.07.2018., 05:07h

Njegovu izjavu za Dnevnik.ba komentirala je predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH Ljilja Zovko.

Njenu izjavu prenosimo u cijelosti.

"U ime predsjedateljice kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH izražavam sućut obiteljima svih nevinih žrtava u Srebrenici i  drugim mjestima stradanja nevinih u Bosni i Hercegovini.

Prigodom obljetnice stradanja u Srebrenici i i budućeg zajedničkog života u BiH kratko ću vam reći: DOSTA JE OTROVA, NAMA TREBA LIJEK.

Lijek je redovit spomen na žrtve i njihovu nevinu krv prolivenu za spas budućih naraštaja. Svjedočenje o njima i njihovom životu, te ponos na sve vrjednote za koje su živjeli i umrli. To se ostavlja naraštajima, bez mržnje, osvete, zla i slično. Ako ulazimo u rasprave o genocidu, zločincima, osveti, u tom slučaju ulazimo u spiralu zla koja nikom neće dobro donijeti. Treba nam lijek, a lijek su osobe koje osuđuju zlo, a promoviraju poštivanje i uvažavanje svih identiteta u Bosni i Hercegovini. (Negiranje je širenje još većeg zla.).

Lijek je osoba koja snažno i punim integritetom zastupa svoj identitet, čuva, osnažuje i njeguje sve njegove vrednote, a druge i drugačije uvažava. Lijek su oni koji znaju interese svog naroda provoditi bez negiranja i gaženja ili osude druga dva naroda.

Izjavu gospodina Bećirevića možemo promatrati kao izjavu kandidata za člana Predsjedništva koji zastupa i predstavlja Bošnjake u Bosni i Hercegovini i u tom kontekstu je razumijem i prihvaćam.

Ali u Bosni i Hercegovini žive dominantno tri naroda i nije moguće zanemariti da se vrlo često pokušava nametnuti krivnja cjelokupnom narodu, što nije dobro. Posebno se u javnosti osnaži "krivnja" kroz elektronske medije, što zatvara vrata suradnje i budućnosti, zato mislim da ratne rane ili treba sve otvoriti kako bi ih istinom izliječili, ako smo sposobni za to ili ostaviti te teme za naše naraštaje. Nije dobro slati osuđujuće poruke prema cjelokupnom narodu. Upravo zbog takvog okruženja nije realno očekivati provođenje procedure "zabrane negiranja" u PS BIH.

Svaki narod u Bosni i Hercegovini je kroz povijest  doživio teško stradanje i zločin, te redovito uz obilježavanje prenosimo na naraštaje istinu i molitvu Bogu da se ne ponovi zločin nikada i nikome. Moramo biti odgovorni u svojim nastupima kako bi potaknuli osudu zla, kao zajedničkog neprijatelja svakog naroda u Bosni i Hercegovini", zaključila je Zovko.

I.C./Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:16