Article_Top_970x250

NIJE PROŠLO NI 24 SATA Erdogan planira prekršiti dogovor s Amerikom, planira proširiti "sigurnosnu zonu"

NAJAVA TURSKOG PREDSJEDNIKA

NIJE PROŠLO NI 24 SATA Erdogan planira prekršiti dogovor s Amerikom, planira proširiti "sigurnosnu zonu"

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: REUTERS

Turska će postaviti na desetke promatračnica na sjeveroistoku Sirije, najavio je u petak predsjednik Tayyip Erdogan inzistirajući kako će se "sigurnosna zona" proširiti znatno dalje nego što se navodi u krhkom dogovoru o prekidu vatre.

Nakon što je prije manje od jednog dana pristao na petodnevno primirje kako bi se kurdske snage mogle povući s granice, Erdogan nastavlja sa svojom ambicijom o uspostavi turske prisutnosti duž 480 kilometara teritorija u Siriji.

U petak ujutro u Ras al Ainu čulo se granatiranje unatoč tomu što je u četvrtak postignut sporazum o prekidu vatre. Glasnogovornik kurdskih snaga rekao je da Turska krši primirje i pogađa civilne mete u gradu.

Reutersovi novinari na granici tvrde da je bombardiranje prestalo oko sredine jutra. Američki dužnosnik rekao je da je većina borbi zaustavljena i dodao da će "trebati vremena da se situacija u potpunosti stiša".

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da je razgovarao s Erdoganom koji mu je rekao da je bilo "manjih" sukoba, ali su oni brzo okončani.

"On jako želi da prekid vatre ili stanka djeluju", tvitao je Trump. "I Kurdi to žele, kao i konačno rješenje", dodao je Trump.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova opisao je situaciju "navodno mirnom u većini područja, osim u Ras al Ainu gdje se rano ujutro još granatiralo i pucalo", rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima u New Yorku.

Primirje koje je objavio američki potpredsjednik Mike Pence nakon razgovora u Ankari s Erdoganom potrajat će pet dana kako bi se kurdska milicija povukla iz turske "sigurnosne zone".

Dogovorom se ublažava kriza nastala nakon što je Trump žurno i neočekivano povukao američke snage iz Sirije. Kritičari ga optužuju za napuštanje vjernih saveznika Kurda koji su se godinama borili uz američke vojnike protiv Islamske države.

Turska ofenziva pokrenula je novu humanitarnu krizu u Siriji i natjerala oko 200.000 civila u bijeg, procjenjuje Crveni križ. Izdano je sigurnosno upozorenje zbog tisuća boraca Islamske države koji se nalaze u kurdskim zatvorima.

Trump je pohvalio dogovor od četvrtka kojim kaže da će se "spasiti milijuni života".

Turska dogovor vidi kao pobjedu u svojoj kampanji za kontroliranjem više od 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija i protjerivanjem kurdskih boraca iz YPG-a, glavne sastavnice Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

"Počinje razdoblje od 120 sati. Teroristička organizacija YPG će u 120 sati napustiti područje koje smo identificirali kao sigurnosnu zonu", rekao je Erdogan, prenosi Hina.

Dnevnik.ba