Article_Top_970x250

Nije prihvaćeno izvješće Vlade FBiH o javnim nabavkama za vrijeme pandemije

Dom naroda Parlamenta FBiH

Nije prihvaćeno izvješće Vlade FBiH o javnim nabavkama za vrijeme pandemije

lip 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Za razliku od izvješća Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora uvezenih iz Kine, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na koncu današnje izvanredne sjednice nije prihvatio većinom glasova Informaciju o mjerama Vlade Federacije BiH u vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane epidemijom koronovirusa.

Nije odobrena ni prateća Informacija o radu Federalne uprave civilne zaštite u navedenom periodu, kao ni Izvješća o postupcima javnih nabavki, s naglaskom na nabavke medicinske opreme od 16. ožujka ove godine, kada je stanje nesreće proglašeno.

Za prihvaćanje ovih izvještaja glasala su 22 izaslanika, osam je bilo protiv a dva su bila uzdržana.

Jednoglasno je, međutim, prihvaćen zaključak koji je predložio delegat Žarko Vujović kojim Dom naroda poziva Koordinacijsko tijelo BiH formirano od Vijeća ministara BiH da što hitnije bude provedena raspodjela donirane medicinske opreme Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

Zaključak predložen od izaslanika Senada Ahmetovića da Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine bude preimenovan u odbor za provjeru javnih nabavki, kao i da mu bude produžen mandat do utvrđivanja svih činjenica vezanih za nabavku 100 respiratora, nije podržan većinom glasova. Nitko od izaslanika nije glasao protiv, ali su za Ahmetovićev prijedlog bila samo četiri člana Doma naroda, dok je 30 bilo suzdržano.

Izvještaj osmočlanog Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Narodne Republike Kine, čiji je potpisnik predsjednik tog tijela Dragan Stevanović, sadrži navode na osnovu odgovora institucija koje se odnose na spornu nabavku, a kojima je Odbor prethodno uputio pitanja.

Izvješće će biti stavljen na raspolaganje javnosti i zainteresiranim institucijama, kazao je na kraju današnje sjednice predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović.

Dnevnik.ba