StoryEditor
UVOZNO DOMINIRA

"Nije priča da će egipatski krumpir zamijeniti ovaj naš, kvalitetniji ljubuški, nego egipatski prehrambeni proizvodi mijenjaju sve naše"

Piše desk  /  27.03.2022., 11:26h
Da uvozno dominira na svakom koraku, nažalost, toga smo svi svjesni, ali da se pomalo čini kao da nekom ovdje nije u interesu da domaće bude dovoljno zastupljeno, odnosno netko se bori da uvozna roba dominira, i to bi mogla biti istina.

Ovih dana Večernji.ba je razgovarao s brojnim poljoprivrednicima koji se pripremaju ili su krenuli u proljetnu sjetvu ili sadnju. Upire se pogled prema nebu, prate se prognoze, kad će toplije vrijeme, kad će kiša... kad će bolje razdoblje za one koji žele živjeti od rada svojih ruku.

O poljoprivrednoj situaciji razgovarali su i s Dubravkom Vukojevićem, direktorom Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog. Uvijek zanimljiv sugovornik priča kako su uvozni proizvodi već sada kudikamo zamijenili domaće.

- Nije priča da će egipatski krumpir zamijeniti ovaj naš, kvalitetniji ljubuški, nego egipatski prehrambeni proizvodi mijenjaju sve naše. Mi smo završili sadnju u plastenicima, radi se i na otvorenom, bit će proizvoda, ono vani bi trebalo već oko 1. lipnja. Mi smo zasijali, sadimo, bez obzira na skupoću pa što Bog dadne - priča za Večernji list poljoprivrednik.

Pitali su ga i koliko je spomenuta visina cijena problem.

- Pa cijene gnojiva veće su za četiri puta i mislim da sam vam time sve rekao. Mi se trudimo osigurati domaće, a pogledajte cijene svega što nam treba da taj plod izraste - priča Vukojević.

U posljednje vrijeme javlja se i veća proizvodnja za osobne potrebe, međutim, Vukojević upozorava da i to može stvoriti probleme.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:49