StoryEditor
ZAOKRET

Nije platio kaznu za prekršaj, određen mu rad za opće dobro, ali sad država njemu mora platiti 26 tisuća KM

Piše desk  /  02.12.2021., 08:38h
Gabrijel je fizički građevinski radnik koji je prije radio bauštelske poslove u Njemačkoj i Italiji. Otac je šestero djece.

Gabrijel (40) je zbog prometnog prekršaja osuđen na 11.400 kuna (oko 2.960 KM) kazne, piše Danica.hr.

Kako kaznu nije platio, određeno mu je 76 sati rada za opće dobro na gradskoj tržnici. No, Gabrijel na koncu nije platio kaznu, niti je odradio išta za opće dobro.

Umjesto da on državi plati 11.400 kuna za prekršaj, sad će država njemu morati platiti čak 70.000 kuna (oko 18.190 KM). S kamatama to ide i do 100.000 kuna (oko 25.990 KM), ako presuda postane pravomoćna.

Gabrijel je upućen na rad za opće dobro na gradsku tržnicu u Osijeku. Javio se na posao u 7 sati, a već u 7.10 sati morala je intervenirati hitna pomoć jer se u padu teško ozlijedio.

Prenosio je drvenu sklopivu klupu u dvorište radi bojanja s još jednim radnikom te je pao na metalnim stepenicama. “Prilikom pada zadobio je više tjelesnih ozljeda, od kojih je najteži prijelom lijeve gležanjske kosti te prijelom zglobnog nastavka goljenične kosti. Zbog zadobivenih ozljeda zadržan je sedam dana na bolničkom liječenju, nad njim je izvršena operacija”, stoji u presudi kojom je državi naloženo da mu plati odštetu za ozljedu na radu.

Gabrijel je klupu prenosio s radnikom na održavanju Stjepanom koji uobičajeno takve klupe prenosi sam, navodi se u presudi. Uvidom u evidencije Tržnice Osijek na ime osuđenika, proizlazi da je evidentiran datum početka rada, početak rada 7,00 sati te završetak rada 7,10 sati. U rubrici broj odrađenih sati piše 0,10.

Gabrijel je fizički građevinski radnik koji je prije radio bauštelske poslove u Njemačkoj i Italiji. Otac je šestero djece.

“Ja i taj čovjek digli smo stol i počeli ga nositi. Stepenice nisam vidio jer da sam ih vidio ne bih pao. Nisam vidio nikakve stepenice jer zašto bih se ubio bez veze”, ispričao je ozlijeđeni radnik tijekom sudskog ročišta.

Sutkinja je nepravomoćnu presudu donijeli u utorak i na nju se Ministarstvo pravosuđa, kojem je naloženo plaćanje odštete, može žaliti. Prema presudi, Ministarstvo Gabrijelu mora platiti 53.200 kuna za povredu prava osobnosti, 5200 kuna za tuđu njegu te trošak parničnog postupka od 11.600 kuna. S kamatama, taj se iznos penje na oko 100.000 kuna.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 00:36