StoryEditor

Nije loše trčati ni u tišini: Nije svaka glazba za trčanje

Piše D  /  30.07.2017., 09:07h

Sve više ljubitelja trčanja ne može zamisliti tu aktivnost bez slušalica i omiljene glazbe koja im često služi i kao motivacija. No, početnici u tome često griješe. Mnogi od njih precjenjuju svoje mogućnosti, prenaprežu se i iscrpljuju, a za to je često kriva glazba.

Glazba ne smije određivati tempo. Treba slušati tijelo, objasnio je profesor Ingo Froboese za agenciju dpa. Nadalje, omiljena pjesma ne mora nužno biti savršeni partner za trčanje. Tempo glazbe treba biti sukladan tempu trčanja.
Pa kako izabrati optimalnu glazbu za trening? Najvažniji je broj udaraca po minuti (BPM) koji određuje tempo pjesme i trebao bi odgovarati broju koraka trkača.

Za prosječnog trkača, idealan je tempo od 140 do 160 BPM-a. To je, primjerice, ritam pjesme Take On Me grupe A-ha ili Move in the Right Direction grupe Gossip.

Stručnjaci kažu da nije loše niti trčati u tišini, jer to omogućuje bolju percepciju vlastita tijela tijekom vježbe, kontrolu disanja, a i mišići intenzivnije rade bez glazbene podloge. Međutim, pošto je trčanje uz glazbu zabavnije, ispravno bi bilo kombinirati stvari.  

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 05:35