StoryEditor
izmjena izbornog zakona

Nije istina da se iz kantona ispod „3% praga“ neće moći izabrati predstavnici pojedinih naroda

Piše desk  /  23.07.2022., 18:36h

U mnogim izjavama bošnjačkih političara iz Sarajeva kojima se pokušava animirati i uzbuditi javnost, primjerice u pismu predsjednika bošnjačkog SDP-a Nermina Nikšića europskim socijalistima, direktno se koriste neistine i izmišljotine pri opisu najnovijih reformi koje nameće Visoki Predstavnik.

Prema tekstu nacrta odluke OHR-a koja je dospjela u medije, za svaki konstitutivni narod jedan delegat će predstavljati sve kantone koji padnu ispod praga. Rezerviran je jedan delegat na čiji će izbor utjecati svi kantoni ispod praga.

Primjerice, Kanton Goražde i USK će predstavljati jedan zajednički hrvatski delegat, na čiji će izbor utjecati oba ova kantona.

image
SCREENSHOT -

U prijevodu na hrvatski: "Za svaki konstitutivni narod, jedan delegat će predstavljati kantone koji padnu ispod praga. On će biti izabran u skladu s člankom 10.15. ovog zakona."

Ustvari, Kanton Goražde i USK su pozitivno diskriminirani, jer iako imaju zajedno tek nešto više od 1% ukupne hrvatske populacije u Federaciji, pripast će im 1 od 17 delegata što je 6% od ukupnog broja delegata, prema tome bit će zastupljeni oko 5 puta više i radi se o pozitivnoj diskriminaciji!

Uostalom, da se šire neistine, bit će pokazano već za 3 mjeseca, kada će se izabrati uglavnom legitiman klub Hrvata, a jedan od delegata će dolaziti i iz USK ili Kantona Goražde. Isto tako, bit će izabran i Bošnjak koji će predstavljati kantone s malom bošnjačkom populacijom, a jednako i za Srbe.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 17:26