StoryEditor
bakir izetbegović:

"Nije dobro da SDA izostane iz vlasti, Osmorka trčkara za HDZ-om u nastojanju da formira vlast"

Piše desk  /  25.11.2022., 11:38h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prilikom obilježavanja Dana državnosti govorio o ovom prazniku, kao i o formiranju vlasti i dolasku europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija u Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović je bio danas među onima koji su danas posjetili sarajevsko mezarje Kovači povodom Dana državnosti. Smatra da u Bosni i Hercegovini postoji napredak te je uputio poruku ostalim probosanskim strankama.

"Stvari idu sporo i ne onako kako bismo bili zadovoljni, ali idu u pravom smjeru. Poruka je optimizma, jer stvari se polagano normaliziraju - neki relikti se i dalje uklanjaju. Imena ulica po ratnim zločincima u Mostaru su uklonjena. To postupno vodimo naprijed. Moramo čuvati jedinstvo na osnovnim stvarima kada su u pitanju probosanske stranke, da se ne zaboravi na temeljne vrijednosti od prije 80 godina i koje su odbranjene u posljednjem ratu", naveo je.

Izetbegović je imao poruku i za, kako je rekao, međunarodnu zajednicu.

"Da budu zajedno s nama na fronti za ono za što je Bosna i Hercegovina primjer Europi stotinama godina. Sarajevo je mali Jerusalem. Nije nas međunarodna zajednica natjerala da gradimo džamije, crkve, sinagoge jedne pored druge", izjavio je.

Komentirao je namjeru Osmorke da formira entitetsku i državnu vlast, naglasivši da ne bi bilo dobro da SDA izostane iz vlasti.

"Vidjet ćemo kako će se to završiti. SDA je pobjednička stranka, pogledajte sve liste. Duplo je jača od sljedeće probosanske stranke. Nije u redu i odgovorno izbacivati osnovnu stranku i to će sigurno imati posljedice. Nije riječ o izbacivanju SDA, već izbacivanju volje patriotske jezgre koju SDA predstavlja, svega što je SDA radila u 32 godine za ovu državu. Nije mudro popustiti željama nekih stranaca radi komadića vlasti koja će biti teška u sljedeće četiri godine", kazao je.

Smatra da Osmorka, kako je naveo, trčkara za HDZ-om u nastojanju da formira vlast i da to nije ono što su očekivali oni koji su glasali za Osmorku.

Govoreći o dolasku povjerenika Varhelyija u Bosnu i Hercegovinu sljedećeg tjedna, izjavio je da je simboličan korak to što je preporučeno da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina nije ispunila sve uvjete da bi dobila taj status, ali očekuje da će do kraja godine ipak dobiti taj status.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 14:31