StoryEditor

Ni ubojstvo novinara ništa nije promijenilo?

Piše D  /  20.01.2020., 07:01h

Proteklog tjedna počelo je suđenje, jedna nagodba već je postignuta - i sve upućuje na moćnog poduzetnika o čijim je mutnim poslovima novinar pisao. Plaćeni ubojica, bivši vojnik Miroslav Marček jasno je opisao kako je ubio novinara i njegovu zaručnicu. Kad mu je Kuciak otvorio vrata svoje kuće, usmrtio ga je s dva metka u prsa, a zatim je u kuhinji njegovoj zaručnici pucao u glavu.

Navodni naručitelj ubojstva je poduzetnik Marian Kocner o čijim je kriminalnim poslovima novinar pisao. Mnogo toga govori tome u prilog. U jesen 2017. telefonski je prijetio Kuciaku da će ubiti njega i obitelj. Novinar je prijetnje prijavio policiji, ali nikom ništa.

Na suđenju koje se zahuktava, svjedočio je i bivši slovački obavještajac Peter Toth koji je priznao da je nadzirao novinara prema poduzetnikovu nalogu. Kocner mu je, kaže, dok su ljetovali na jahti u Hrvatskoj, rekao da bi bilo dobro ubiti Jana Kuciaka jer će tako ušutkati i druge novinare.

Uz sve to, mediji su objavili da je sam šef policije i savjetnik ministrice policije naredio krađu podataka o novinaru iz policijske datoteke. Objavljene su i tisuće poruka koje je navodni naručitelj ubojstva izmijenio s predstavnicima državnih i pravosudnih tijela. Sve to potaknulo je opravdanu sumnju da su država i kriminalci nadzirali ubijenog novinara, piše HRT.

Janov otac Jozef Kuciak je, kaže, od samog početka znao da iza ubojstva stoji poduzetnik Kocner i njegova partnerica Alena Zsuzsová, optužena da je posredovala u naručivanju ubojstva. Ako ih proglase krivima, prijeti im doživotni zatvor.

I posrednik, koji je odabrao pokajnika Marčeka kao izvršitelja ubojstva, također je sve priznao, a zauzvrat mu je smanjena kazna na 15 godina zatvora. Tužitelji kažu da je ubojstvo novinara plaćeno 70 tisuća eura. I optuženi poduzetnik i njegova partnerica kažu da nisu krivi.

Ubojstvo Jana Kuciaka i Martine Kusnirove u veljači 2018. potaknulo je masovne demonstracije protiv korupcije koje su prisilile na ostavku tadašnjeg premijera Roberta Fica. U posljednjem tekstu koji je Kuciak objavio uoči smrti, pisao je o Kocnerovim poreznim prijevarama i milijunima nezakonito stečenih eura te njegovim vezama s policijom i tužiteljima. Policija ga je uhitila tek nakon Kuciakova ubojstva.

Kuciak je pisao i o talijanskim poduzetnicima u istočnoj Slovačkoj, povezanima s mafijom i vladajućom strankom Smer. Tekst je objavljen nakon ubojstava. Dva tjedna poslije premijer Fico podnosi ostavku, ali ostaje šef stranke. Iako je novi premijer postao Peter Pellegrini iz iste stranke, Fico, kažu, i dalje vlada iz sjene. 29. veljače Slovake očekuju novi parlamentarni izbori. Ankete pokazuju da je Smer i dalje najjača stranka u zemlji.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:44