StoryEditor
neretvanska utrka

Nezgoda na maratonu lađa: "Ovo se nikada nije dogodilo"

Piše desk  /  13.08.2022., 19:23h

Kišno poslijepodne i tmurni oblaci koji su se u subotu nadvili i na Neretvansku dolinu nisu spriječili trideset i tri natjecateljske lađarske ekipe da ukrste svoja vesla i krenu na put dug 22,5 kilometra Neretvom do Ploča u tradicijskim neretvanskim lađama.

Ovo je inače najmasovnije i jedinstveno natjecanje u kojem sudjeluje petstotinjak lađara. Svaka lađa broji posadu od osamnaest lađara koji uz iskustvo upravljanja neretvanskom lađom moraju imati i dovoljno izdržljivosti, ali i umijeća kako i kada snažnije zaveslati za dobiti na prednosti.

Na njihovom putu od Metkovića, Opuzena do cilja u Pločama uzduž obale Neretve pratilo ih je desetke tisuća stanovnika i gostiju koji su na dugom putu, svatko smješten na određenoj dionici bodrili svoje favorite. Oni najvjerniji krenuli su sa svojim plovilima iza lađara Neretvom kako bi bili na "pristojnoj" udaljenosti što bliže svojim favoritima.

Tek što je top označio početak utrke četiri lađarske ekipe imale su nezgodu. Prevrnute lađe, a veslači u hladnoj Neretvi. Tri od četiri su se brzo sabrali i započeli izbacivati vodu iz lađe te su uz zakašnjenje u odnosu na druge lađe ipak nastavili maraton. Jedino je ekipa Đakova svoj maraton završila na samom startu. Oni nisu svoju lađu mogli ponovno brzinom osposobiti te su se vratili na početne pozicije. Kako su rekli domaćini za 24 sata  nikada proteklih godina nije se dogodilo da su se lađe na startu prevrnule.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:12