StoryEditor
odluka entitetske vlade

Nezaposlenim majkama u RS-u 750 KM mjesečno sve dok najmlađe od najmanje četvero djece ne navrši 18 godina

Piše desk  /  18.09.2022., 12:12h

Majke koje imaju četvero i više djece, a koje su nezaposlene, od rujna ostvaruju naknadu od 750 KM i ostvarivat će je sve dok je bar jedno od djece maloljetno, rečeno je Srni u Uredu predsjednika Vlade Republike Srpske.

Među uvjetima kriterijima u odluci koju je donijela Vlada Republike Srpske stoji da će naknadu od 750 KM ostvariti majke sve dok najmlađe od četvero i više djece ne navrši 18 godina.

Ova odluka Vlade stupila je na snagu u četvrtak, 15. rujna.

Financijska pomoć uspostavljena ovom odlukom odnosi se na 2022. godinu, a prava iz ove oblasti će biti predmet zakonske regulative čija primjena se očekuje stupanjem na snagu 1. siječnja sljedeće godine, kao trajna mjera pronatalitetne politike.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku kojom se osigurava financijska pomoć nezaposlenom roditelju četvero i više djece, u cilju podrške obiteljima s četvero i više djece i pomoći održavanju kvalitete obiteljskog života.

Odlukom su propisani uvjeti koje roditelj treba ispunjavati kako bi ostvario pravo na financijsku pomoć - da je nezaposlen, da ima četvero ili više djece, od kojih je najmlađe dijete u dobi do 18 godina života, odnosno, od kojih je jedno od djece maloljetno. Zatim da ima državljanstvo BiH/Republike Srpske i da ima mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i teritoriju Brčko distrikta s entitetskim državljanstvom Srpske, na dan stupanja na snagu ove odluke.

Financijska pomoć po ovoj odluci osigurava se u mjesečnom iznosu od 750 KM, počev od rujna, na način da se za roditelje koji su u evidenciji ЈU Јavni fond za dječju zaštitu kao korisnici nekog od prava iz dječje zaštite osigurava odmah, a za sve ostale roditelje po podnošenju prijave na javni poziv i po utvrđivanju ispunjenosti uvjeta i rokova propisanih odlukom.

Јavni poziv raspisat će Ministarstvo obitelji, omladine i sporta i objaviti ga u Službenom glasniku Republike Srpske, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Ministarstva.

Po objavljivanju javnog poziva potrebno je da oni roditelji koji nisu korisnici prava iz dječje zaštite posredstvom Јavnog fonda za dječju zaštitu, a koji će financijsku pomoć dobivati automatski, po osnovi evidencija koje vodi ovaj fond, podnesu zahtjev za financijsku pomoć s potrebnim dokazima na adresu Ministarstva obitelji, omladine i sporta: Trg Republike Srpske jedan, Banjaluka.

Јavni poziv bit će otvoren 30 dana.  

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:52