Nezapamćen skandal na prijemu u Sarajevu koji je organizirao ministar obrane BiH DF-ov Sifet PodžićVECERNJI.BA
StoryEditor
NATO-OVA GENERALICA NAPUSTILA SKUP

Nezapamćen skandal na prijmu u Sarajevu koji je organizirao ministar obrane BiH DF-ov Sifet Podžić

Piše desk  /  09.07.2022., 10:28h

Predstavnici NATO-a objasnili su kako je u pitanju skandal te da ne žele biti u istoj prostoriji, dvorani, s predstavnicima Ruske Federacije dok istodobno vojne snage te zemlje izvode brutalnu agresiju na Ukrajinu.

Zapovjednica NATO stožera u Sarajevu američka brigadna generalica Pamela McGaha s izaslanstvom je napustila prijam i akademiju, koje je organizirao Ured vojnog muftije u Ministarstvu obrane BiH, a pokrovitelj je bio ministar obrane Sifet Podžić, nakon što je doznala kako je među pozvanima i predstavnik Ruske Federacije.

Kako doznaje Večernji list od sudionika ovoga prijma organiziranoga u četvrtak navečer u povodu predstojećeg blagdana Bajrama, kada su predstavnici NATO-a doznali da je pozivnica upućena i vojnom atašeu Ruske Federacije - brigadiru Sergeju Iljnickiju te da se on odazvao, doslovno je na vratima Doma Oružanih snaga nastala mala uzbuna. Generalica se, nakon kratkog razgovora s članovima izaslanstva, odlučila vratiti u vojnu bazu.

Izrazili prosvjed

U međuvremenu su predstavnici NATO-a izrazili službeni prosvjed Ministarstvu obrane BiH. Objasnili su kako je u pitanju skandal te da ne žele biti u istoj prostoriji, dvorani, s predstavnicima Ruske Federacije dok istodobno vojne snage te zemlje izvode brutalnu agresiju na Ukrajinu. Drugi, pak, sudionik svjedoči kako je generalica bila vidljivo ljutita. Posebno je bilo zbunjujuće to što je u dvorani (moguće da nije ni imao informaciju) visoko izaslanstvo NATO stožera s govornice pozdravio ministar obrane BiH Sifet Podžić, koji dolazi iz redova Komšićeve Demokratske fronte.

Nakon toga nastao je muk u na prijmu i akademiji koji su okupili stotinjak visokih vojnih dužnosnika, predstavnika domaćih vlasti te crkvenih predstavnika i vjerskih službenika. Pokušaj da dobijemo neovisnu potvrdu ove informacije kako je generalica McGaha u znak prosvjeda napustila skup, nije uspio. Iz NATO stožera do trenutka pisanja ovoga teksta nije stigao nikakav odgovor, a službenica angažirana u NATO-ovoj bazi objasnila je kako je zapovjednica stožera u Sarajevu američka brigadna generalica Pamela McGaha tijekom petka imala veliki broj obveza i sastanaka.

Upravo je u posjetu BiH u petak bio pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za operacije Tom Goffins kojemu je ova američka časnica bila u pratnji s više drugih visokih vojnih dužnosnika te su se susreli i s ministrom obrane Podžićem. Nije, međutim, poznato je li mu američka časnica predbacila za skandal koji se dogodio večer ranije te postavila pitanje zašto su uopće pozvali predstavnika države koja provodi agresiju na Ukrajinu, piše Večernji list.

Čak i unatoč tome što su se pojedini predstavnici vlasti u BiH, barem protokolarno, opredijelili protiv rata u Ukrajini i agresije te stali na stranu zapadne Alijanse i NATO saveza. Sami prijam i akademija protekli su svečano, kako su izvijestili iz Ministarstva obrane. Tijekom svečane akademije prisutnima se obratio ministar obrane BiH Sifet Podžić koji je u svojoj poruci naglasio značaj ovog velikog muslimanskog blagdana, s posebnim osvrtom na tradiciju međusobnog poštivanja i obilježavanja značajnih datuma u kalendarima crkava i vjerskih zajednica u BiH, što je, kako je istaknuo, posebna vrijednost i specifičnost vezana uz tradiciju obilježavanja praznika i blagdana u Bosni i Hercegovini.

Ministar Podžić dodao je kako se ove godine Kurban-bajram obilježava ususret Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici te da je opredjeljenje organizatora ove akademije da se taj dan bude uz obitelji žrtava i da se s njima podijeli kako tuga zbog rastanka s najmilijima tako i da im se na određen način Bajramom pokuša vratiti nadu u bolji život. Treba reći kako je BiH dulje svojevrsni poligon za koji se nagovješćuje i potencijalni svojevrsni obračun te moguće provokacije. Ranije ove godine, nakon početka rata u Ukrajini, veleposlanik Rusije Igor Kalabuhov zaprijetio je BiH ako se odluči za članstvo u NATO savezu.

Neredi na Balkanu

- Ako ona (BiH) odluči biti članica bilo čega, to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine pokazali smo što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati - rekao je Kalabuhov.

Američko Veleposlanstvo u BiH brzo je reagirao na te navode.

- Prijetnje ruskog veleposlanika su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Ni jedna treća strana nema pravo miješati se u sigurnosne dogovore NATO-a i suverenih država. Nastavit ćemo čvrsto stajati uz BiH - objavili su iz američkog Veleposlanstva.

Savjetnica za sigurnost i zapadni Balkan u Zakladi za obranu demokracija Ivana Stradner upozorila je da su neredi zapravo motivirani ruskim utjecajem na Balkanu već počeli.

- Ispričavam se što prekidam vaš ljetni odmor. Ovo je skup u Sjevernoj Makedoniji te, ako ne vidite da Rusija sije kaos u Bosni i Hercegovini kroz nove prosvjede i ono što dolazi u Crnoj Gori ovaj tjedan, imate ozbiljan problem sa svojim informacijama - napisala je Stradner.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:56