StoryEditor
Mostar

Nezadovoljstvo na obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta: Lovac optužio ministra Hadžovića da se od tragičnog događaja pravi predizborni skup SDA

Piše DESK  /  09.11.2021., 14:02h
Nakon današnjeg obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru došlo je do verbalnog obračuna u kojem su sudjelovali osnivač Prve mostarske partije i ratni zapovjednik ARBiH u Mostaru Semir Drljević - Lovac, s jedne strane, te, s druge, perjanica SDA u HNŽ-u Rašid Hadžović, inače ministra obrazovanja, kulture i sporta u Vladi HNŽ.

Naime, današnje obilježavanje obljetnice rušenja Starog mosta u Mostaru više je ličilo na neku proslavu, nego na sjećanje na jedan tužni događaj. Tako su na Starom mostu bile istaknute desetine zastava BiH i bošnjačkog ratnog entiteta RBiH, a na most su dovedena i bošnjačka djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz cijele županije, što je problematično samo po sebi. 

image

Obilježavanje godišnjice rušenja Starog mosta

EMANUEL SOčA - Fena
Takav odnos prema obilježavanju godišnjice rušenja mosta zasmetao je pak Lovcu i ljudima koji uz Stari most uistinu i žive tijekom cijele godine.

Tako je Lovac optužio Hadžovića da su od obilježavanja tragičnog događaja napravili predizborni skup SDA, čemu su svjedočili brojni prisutni na događaju. Prema riječima prisutnih, Hadžović nije Lovcu ništa odgovorio nego je čim prije bez riječi napustio mjesto događaja.

Inače, prije same manifestacije, izjavu novinarima je dao i Lorens Listo, legendarna mostarska "lasta", odnosno skakač sa Starog mosta.

"Kao i svake godine Klub skakača na isti način obilježava ovu tužnu godišnjicu rušenja simbola Mostara. To je skok bez aplauza. Došlo je danas puno djece i neka ih, ali nekako po meni je previše krenula predizborna kampanja i previše je zastava. Ovo ispada kao slavlje, a ne tužna godišnjica obilježavanja rušenja Starog mosta", rekao je Listo novinarima.

Listo je pak višestruki osvajač titule najbolje mostare laste.

image

Obilježavanje godišnjice rušenja Starog mosta

EMANUEL SOčA - Fena

Inače,  bacanjem cvijeća u Neretvu i skokom bez aplauza u utorak je obilježena 28. godišnjica rušenja Staroga mosta.

Klub skakača u vodu "Mostari" obilježio je godišnjicu rušenja simboličnim skokom bez aplauza točno u 10.16 sati, kada se prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. godine srušio u Neretvu.

U ime Koordinacijskog tima za organizaciju obilježavanja 28. godišnjice rušenja Starog mosta Seada Kustrić kazala je kako su ove godine u obilježavanje godišnjice uključene osnovne škole od Stoca do Prozora.

"Tada se dogodio zločinački pothvat koji je prepoznao Međunarodni sud u Haagu, a danas djeci govorimo o povijesti Mostara, Balkana i svijeta, te ih učimo da se teroriziranje i etničko čišćenje ne smije više nigdje dogoditi. Intencija nam je također i to da se djeca u 21. stoljeću brane znanjem, kulturom te uvažavanjem drugog i drugačijeg", ponovila je Kustrić dobro uvježbani narativ.

image

Obilježavanje godišnjice rušenja Starog mosta

EMANUEL SOčA - Fena

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. godine rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:59